SECȚIUNI FILME

7
O LUME CU TOATĂ LUMEA
3 filme
O LUME CU TOATĂ LUMEA

DESCRIEREA SECȚIUNII

O LUME CU TOATĂ LUMEA


În ciuda aparențelor, marginalii sunt elemente esențiale funcționării societăților noastre care, dincolo de discursurile despre egalitatea de șanse și despre permeabilitatea modernă a statuturilor sociale, rămân ultra-ierarhizate. Într-adevăr, nu ar putea exista un centru fără o zonă limitrofă, față de care cel dintâi se definește negativ. Nu este deci surprinzător că, alături de rasism, bigotism, conservatism și individualism, inclusiv dorința obscură de a conserva stratificarea între oameni constituie un obstacol la acceptarea, într-un prim timp, și apoi la integrarea categoriilor lăsase la margini. 


Selecția de anul acesta va aborda cu precădere două categorii de oameni marginalizați. Pe de-o parte, „Makongo” (r: Elvis Sabin, Africa Centrală) și „Loin de vous j’ai grandi” (r: Marie Dumora, Franța) ne prezintă personaje dinamice și inventive - și numai fiindcă reușesc să supraviețuiască într-un context care le este constant ostil, apelând la nesecate resurse de ingeniozitate pentru a sustrage și numai firimiturile banchetului celor puternici - care sunt respinse pe baza apartenenței lor la o rasă sau la o etnie. De cealaltă parte, avem lumea tulburătoare și opacă a persoanelor cu autism, în care încearcă să pătrundă, atât cât este posibil, „Aucun d'eux ne dit mot” (r: Jacques Lin, Franța) și „Une Maison” (r: Judith Auffray, Elveția). În cazul lor, pedigriul social și genetic este corect, dar le lipsește logica, pragmatismul, ambiția, conștiința valorii banilor, resemnarea la ideea unei vieți fără joc și fără mister - așadar, trebuie și ei împinși către margini. 

În toate cazurile, cineaștii își propun să ne ofere un punct de vedere din care să realizăm că marginea și centrul sunt noțiuni care depind în întregime de poziția în care se află privitorul: este îndeajuns un pas deoparte pentru a îmbrățișa o cu totul altă perspectivă.SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com