SECȚIUNI FILME

2
Corpul vânăt al planetei
7 filme
Corpul vânăt al planetei

DESCRIEREA SECȚIUNII

Corpul vânăt al planetei


Studiile arată că atunci când se face referire la mediul înconjurător, cel mai adesea oamenii se gândesc la localitatea în care trăiesc. Astfel, mediul înconjurător cuprinde de cele mai multe ori familiile noastre, vecinii, comunitatea la care aderăm și sistemele în care operăm, în toate aspectele lor tangibile, fizice, dar și sociale. Indiferent de cât de mult variază compoziția acestei noțiuni pentru fiecare dintre noi, cert este că undeva la o graniță invizibilă, trasată subiectiv de percepția fiecăruia în funcție de ce consideră direct relevant pentru el, se termină acest „mediu înconjurător” și odată cu el responsabilitatea pe care și-o asumă pentru acesta. De la un punct încolo EL, mediul, nu mă mai înconjoară pe mine, ci pe alții. 

 

Dar pe o planetă rotundă ca a noastră, unde curenți de aer pot ajunge în punctul din care au pornit, furtunile mătură continente întregi, iar apele nestatornice se unesc și se varsă una într-alta, în așa o lume în care totul este interdependent, de nu poți distinge când se termină unul și începe altul, dorința noastră de a trasa granițe este greu de satisfăcut, iar „felia” de mediu care îi revine fiecăruia este de fapt dificil de stabilit. 

 

În filmele acestei secțiuni diferiți cineaști au cutezat să își îndrepte camerele de filmat spre ceea ce ne înconjoară și să surprindă diferite moduri în care noi interacționăm cu mediul care ne susține. De la albul imaculat al ghețarilor Antarcticii, până la câmpiile arse de soare ale Etiopiei, filmele secțiunii ne poartă într-o călătorie în jurul lumii prin diverse peisaje care, oricât de sălbatice, poartă amprenta umană, uneori ca o rană abia deschisă, alteori ca o cicatrice. O multitudine de perspective asupra ecologiei se nasc. Filme precum „Alb pe alb” și „Din marea sălbatică” adresează probleme de mediu mai intens mediatizate, precum încălzirea globală, respectiv speciile pe cale de dispariție. Alte filme invită la reflecții asupra naturii ce sunt mai greu de categorisit. În „Pădurea domestică” ecologia se îmbină cu politicul, iar dezrădăcinarea copacilor și defrișările devin o metaforă pentru statut social și jocuri de putere. Filmul „Odiseea amazonică” ne poartă într-o călătorie de-a lungul fluviului Amazon la bordul unui vas comercial, de unde observăm relația dintre om și natură în toată paleta sa de ipostaze - de la cele mai tranzacționale, pentru supraviețuire și exploatare, la cele mai subtile, de simbioză și coexistență pașnică. 

 

Pornind de la teritorii aparent exotice, camera de filmat gravitează spre mediile familiare, urbane, ajungând inconfortabil de aproape de noi, pe pridvoarele caselor noastre, privind cu un ochi critic efectele urbanizării și ale industrializării în filmul „Riftul Finfinnee”, victimele umane și non-umane ale războiului în „I.A. la război” și consecințele grave pe care le au actele de corupție atât asupra sănătații mediului, cât și asupra sănătății oamenilor, în ingeniosul documentar „Cioburi”.  

 

Puse laolaltă, filmele acestei secțiuni, deși realizate în locuri diferite și pe voci auctoriale diverse, ne reamintesc același lucru: nu trăim într-un laborator steril, iar problemele personale, sociale și economice nu pot fi cu adevărat separate de problemele de mediu. Cu toții trăim în aceeași lume, care ne îngrijește și pe care trebuie la rândul nostru să o îngrijim.


SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
ASIGURĂTOR OFICIAL: Groupama
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
MAȘINA FESTIVALULUI: Spark
COLECTĂM PENTRU RECICLARE CU:: Recicleta, Program Viitor Plus
PARTENER LOGISTIC: DHL
PARTENER DIGITAL: Canopy
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST Romania
VĂZUT DE: Radio Guerrilla
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com