SECȚIUNI FILME

8
Unde fugim când pământul ne fuge de sub picioare
5 filme
Unde fugim când pământul ne fuge de sub picioare

DESCRIEREA SECȚIUNII

Unde fugim când pământul ne fuge de sub picioare


Pe fondul agravării crizei refugiaților cauzate de izbucnirea războiului violent din Ucraina ce a provocat strămutarea forțată a aproximativ patru milioane de oameni în decursul a doar câteva săptămâni, educația privind situația refugiaților, a drepturilor acestora și a posibilelor soluții a devenit mai urgentă ca niciodată în Europa. Această secțiune adresează atât statutul de refugiat, adică al celor care caută refugiu din pricina persecuției și a conflictului armat, cât și fenomenul migrației definit ca relocarea indivizilor din alte motive decât persecuția și pericolul. Ca și în cazul refugiaților, motivele migranților sunt complexe și adesea țin tot de supraviețuire, migranții relocându-se din cauza factorilor nefavorabili economici, sociali, politici, dar și de mediu, precum schimbările climatice ce au loc în țările de origine și care adesea atrag penurie de apă și alimente, secetă și foamete. 

 

Filmele acestei secțiuni ating cele mai sensibile corzi ale umanității noastre, deoarece ele documentează lupta pentru supraviețuire a celor mai vulnerabili dintre noi, care adesea se confruntă cu prejudecăți și discriminare. Printre cele mai dureroase povești se numără cele ce se petrec în taberele de refugiați precum „Mica Palestina: Jurnalul unui asediu”, care se concentrează asupra unei tabere de refugiați palestinieni din Siria, în care oamenii trebuie să îndure nu doar atrocitățile războiului civil, ci și foametea care bântuie tabăra, și „Frontiera sălbatică”, care ne scufundă în purgatoriul "junglei din Calais", închisă definitiv în 2016, unde mii de refugiați au dus o existență la limita de jos a demnității umane, într-o stare constantă de nesiguranță și expectativă, undeva între viață și moarte.

 

Dintre cele mai personale mărturii face parte filmul „Evadare”, care deși e realizat sub forma unei animații, reconstruiește cu un realism visceral amintirile traumatice ale unui refugiat din Afganistan, care în ciuda tuturor obstacolelor și a pericolelor, reușește să ajungă clandestin în Danemarca. Făcând un pas dincolo de consemnare, documentarele-eseu „Locul nostru liniștit” și „Cronici din acele vremuri” par a fi mai degrabă niște elogii poetice dedicate de către autori protagoniștilor lor rătăcitori și forței lor interioare în fața exilului și a alienării. 

 

Deși documentarele acestei secțiuni traversează diferite teritorii, iar motivele dislocării variază, pe toate le unește același refren al dezrădăcinării și căutării unei identități și demnități pierdute. Această secțiune ne prezintă poveștile din spatele statisticilor despre migrație și refugiați, prin filmele unor cineaști a căror privire empatică se îndreaptă spre cea mai dureroasă rană contemporană, pentru a putea fi vindecată.


SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
ASIGURĂTOR OFICIAL: Groupama
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
MAȘINA FESTIVALULUI: Spark
COLECTĂM PENTRU RECICLARE CU:: Recicleta, Program Viitor Plus
PARTENER LOGISTIC: DHL
PARTENER DIGITAL: Canopy
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST Romania
VĂZUT DE: Radio Guerrilla
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com