FILME

Statut și teren

Status and Terrain

67 filme în 10 secțiuni
Ute Adamczewski
Germania
120'


2019
Photo Film

V.O.

Germană

subtitrări

Română, Engleză

companie producătoare

Titlu Original

Bilete

Zustand und Gelände

SECȚIUNEA

COMPETIȚIA INTERNAȚIONALĂ

program

• 23 august, 20:30, REZIDENȚA BRD SCENA9

(Competiție)

Proiecție desfășurată în prezența: Ute Adamczewski


Ute Adamczewski

Ute Adamczewski este o cineastă și artistă video originară din Germania. Opera ei se învârte în jurul aspectelor fizice și arhitecturale ale urbanismului ca oglindă a societății.


sinopsis

Un lucru mai puțin cunoscut despre istoria lagărelor de concentrare germane din secolului al XX-lea este că, imediat după ascensiunea la putere a lui Hitler, o serie de lagăre spontane numite „Schutzhaft” au fost înființate nu numai de către stat, dar și de cetățeni plini de zel, în întreaga țară. Persoanele suspectate că ar fi nutrit idei politice incorecte erau reținute în aceste lagăre, pesemne pentru a fi „protejate” de restul populației și pentru a fi reeducate. Din punct de vedere stilistic, montajul îmbină cadre largi, din zilele noastre, cu spațiile urbane unde fuseseră improvizate aceste lagăre, cu voiceover-uri citind scrisori ale victimelor descriind experiențele trăite aici, documente oficiale emise de autoritățile naziste, raporturi ale poliției, scrisori administrative sau documente cât mai amănunțite despre administrarea lagărelor.
Încet-încet, odată cu această înșiruire de detalii - fiind precizate și toate datele documentelor respective - narate de-a lungul imaginilor din Germania contemporană, ajungem să simțim experiențele traumatice la care au fost supuși acești cetățeni germani și cum mulți alții au adoptat această ideologie extremistă, metodic și cu mult pragmatism, fără a o pune la îndoială. Ute Adamczewski reușește să ne facă să înțelegem cum, brusc, într-o democrație, pot lua naștere idei extremiste, și, mai mult decât atât, să legăm aceste evenimente din istorie de prezentul nostru: dincolo de evocarea unui trecut traumatic și a răspândirii nazismului, filmul pune în discuție răspândirea extremismului și a populismului în țările noastre de azi. (de Vanina Vignal)

premii și festivaluri

FID Marseille International Film Festival 2019 - Best Prize of the 1st film / Dok Leipzig 2019 / Doclisboa 2019

AFIȘ

Sponsor principal: Kaufland
Bilete prin: Eventbook
Partener de mobilitate: Autonom
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com