FILME

Sterp

Barren

8 filme în 1 secțiuni
Tamás Almási
Ungaria
73'


1995
Photo Film

V.O.

Maghiară

subtitrări

Română, Engleză

companie producătoare

Budapest Filmstúdió


Titlu Original

Meddö

SECȚIUNEA

DIN APROAPE ÎN APROAPE (Habar n-ai tu cât te iubesc)


sinopsis

Între 1987 și 1997, celebrul regizor ungur Tamas Almasi a realizat o serie de opt filme în care urmărește procesul de tranziție a țării sale de la un tip de economie planificată la o societate a pieței libere. Filmele vorbesc despre dificultățile fabricii de oțel de la Ozd, despre muncitorii săi și orașul lor - despre soarta clasei muncitoare industriale în cadrul a ceea ce s-a numit odată „Statul muncitorilor”.

După multe speranțe zădărnicite și surprize dezamăgitoare, fiind deja martori la sfârșitul fatal al combinatului, în „Barren”, cel de-al șaselea film al seriei, acesta își închide porțile definitiv. Nu mai există nicio speranță și mulți dintre foștii muncitori se zbat să trăiască de pe o zi pe alta, chit că asta presupune furtul de tot felul de resturi și materiale din uzinele abandonate. În ciuda faptului că întreg combinatul e aproape demolat, echipele de paznici îi fugăresc pe cei ce îndrăznesc să intre prin efracție, deși sunt conștienți că foștii muncitori chiar nu au de ales dat fiind că și-au pierdut locul de muncă și poziția într-o societate aflată, acum, în ruine, care nu mai are niciun folos pentru ei. Familiile afectate sunt evacuate sistematic și cu brutalitate din casele pe care nu și le mai pot permite - schimbările sociale i-au transformat în ocupanți ilegali. Ca întotdeauna, romii sunt primii care să își piardă locurile de muncă și să fie, din păcate, marginalizați. Chiar dacă filmul nu este „despre romi”, realizăm că în Ozd, la fel ca în multe alte orașe din fostul bloc comunist, viața e acum mai grea pentru foștii muncitori care se întâmplă să fie și romi. Sunt blocați la baza ierarhiei sociale. (de Vanina Vignal)

premii și festivaluri

One World Prague 2003 / International Documentary Film Festival Leipzig 1998 / Cinema du Réel 1997 - Special Mention / Hungarian Film Critics Award 1997 / Prix Europa, Berlin 1996


Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com