Istoricul Ian Buruma - invitat special la OWR12

Istoricul Ian Buruma - invitat special la OWR12

15 februarie 2022

Între 15 și 24 martie are loc cea de-a 12-a ediție a Festivalului One World Romania, în șase locații din centrul Bucureștiului. Festivalul va include o selecție de film documentar realizată de Ian Buruma, unul dintre istoricii cei mai respectați ai lumii, care va fi alături de noi între 16 și 22 martie și va participa la o serie de proiecții și dezbateri.


Selecția realizată de Ian Buruma este cât se poate de concludentă pentru preocupările sale. Alegerea scurtmetrajului „Terminus”, al celebrului cineast britanic John Schlesinger, reflectă preocuparea sa pentru cinema și afinitățile - unele de natură familială, Schlesinger fiind unchiul său - cu acest mediu. Buruma a studiat cinematografia japoneză la Tokio, a scris eseuri și articole despre filme pentru cele mai prestigioase publicații ale lumii, unele dintre ele cuprinse în excelentul său volum apărut în 2014, „Teatrul cruzimii: artă, film și umbrele războiului”.


În spațiul românesc, invitatul nostru e cunoscut în primul rând pentru două cărți publicate la Editura Humanitas, „Anul Zero. 1945, o istorie” și „Occidentalismul. Războiul împotriva Occidentului”(scrisă împreună cu Avishai Margalit). De altfel, duminică, 17 martie, de la ora 17:00, Ian Buruma se va întâlni cu cititorii și admiratorii cărților sale pentru o sesiune de autografe la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. La întâlnirea de duminică va participa și jurnalistul Cătălin Ștefănescu.


FILMELE SECȚIUNII


Cele patru capodopere ale documentarului mondial pe care Ian Buruma le va prezenta publicului din București sunt: „Terminus” (1961), de John Schlesinger, „Durerea și mila” (1969), de Marcel Ophüls, „Vârtejul: cronica unei familii” (1997), de Péter Forgács și „Ultimul dintre nedrepți” (2013), de Claude Lanzmann.


„Terminus” a lansat cariera unuia dintre cineaștii britanici cei mai renumiți ai anilor '60-'70, John Schlesinger, responsabil pentru câteva dintre filmele de referință ale perioadei, precum „Darling”, „Midnight Cowboy” sau „Sunday Bloody Sunday”. Documentarul de scurtmetraj, realizat la comanda British Transport Films, surprinde o zi oarecare dintr-o gară importantă a Londrei (Waterloo Station), unde viețile a mii de oameni se intersectează pentru scurt timp, despărțindu-se apoi, cel mai probabil, pentru totdeauna. După proiecția filmului de joi, 21 martie, de la POINT, Ian Buruma va discuta cu spectatorii despre viața și cariera sa, pornind în special de la relația cu unchiul său, John Schlesinger.
„Muncitorii au opus tot timpul mai multă rezistență. Însă burghezia era speriată. Avea ce pierde.", mărturisește un personaj în „Durerea și mila", documentarul lui Marcel Ophüls despre colaboraționismul francez din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Alcătuit din interviuri contemporane și imagini de arhivă din jurnale de actualități și filme de propagandă și produs inițial pentru televiziune în 1969, filmul a fost interzis de cenzura gaullistă care se temea că va spulbera mitul rezistenței patriotice franceze în fața naziștilor. După proiecția de duminică 17 martie, Ian Buruma și Radu Jude vor discuta despre cinema și istorie în Atrium-ul Institutului Francez din București. Moderatorul discuției va fi istoricul Adrian Cioflâncă.
Filmat în 1975, însă montat și lansat abia în 2013, „Ultimul dintre nedrepți", realizat de Claude Lanzmann îl are ca protagonist pe Benjamin Murmelstein, fost rabin-șef al Vienei înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial, deportat apoi în Theresienstadt și numit, împreună cu rabinul-șef al Berlinului, Paul Eppstein, și cel al Pragăi, Jacob Edelstein, în conducerea Consiliului Evreiesc (Judenrat) al acestui ghetou „model". Miercuri, 20 martie la Pavilion 32 – Institutul Goethe, după proiecție, vă invităm la o discuție între Ian Buruma și Iulia Popovici, în care un subiect important va fi rememorarea carierei lui Claude Lanzmann, unul dintre cei mai importanți documentariști din istorie.
În „Vârtejul: o cronică de familie”, Péter Forgács pornește de la jurnalul filmat, în anii '30 - '40, de unul dintre membrii unei familii de evrei olandezi care va dispărea în lagărele naziste. Filmul include momente fericite și de relaxare care se succedă unele după altele, fiind explicate sau introduse exclusiv de inserturi și de sunete recompuse, ce îi conferă un dramatism inexistent la nivelul imaginilor. Regizorul Péter Forgács i se va alătura lui Ian Buruma pentru o discuție după film, marți, 19 martie, la Cinema Elvire Popesco.
Prezența lui Ian Buruma la București este susținută de Ambasada Regatului Țărilor de Jos și Editura Humanitas.
Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com