30 de ani. Cum am construit democrația după 1989

30 de ani. Cum am construit democrația după 1989

11 martie


Între 15 și 24 martie are loc cea de-a 12-a ediție a Festivalului One World Romania, în șase locații din centrul Bucureștiului. Tema principală a ediției o reprezintă cei 30 de ani trecuți de la Revoluția din 1989.

Începând chiar cu ziua deschiderii festivalului, vineri, 15 martie, vă invităm să participați la trei evenimente speciale legate de tema principală a OWR12 în mai multe spații din Palatul Universul. 


De la orele 17 și 22, la Linotipvor avea loc primele două reprezentații ale noului performance realizat de Nicoleta Lefter, „AN TAN TINA”. Pornind de la cartea Anei Blandiana„Fals tratat de manipulare”, spectacolul este o încercare de raportare la vremurile ciudate politic pe care le trăim în momentul acesta în România și reprezintă o paralelă între tipul de manipulare folosit în comunism și tipul de manipulare folosit astăzi. Bilete găsiți aici. După premierele de vineri, „AN TAN TINA” poate fi vizionat în datele de 16, 18, 20, 22 și 24 martiede la ora 22, la POINTîn cadrul OWR12. Bilete pentru aceste reprezentații găsiți aici.De la ora 20, la Mezanin, vă propunem o dezbatere despre mișcările civice și primele partide de opoziție apărute în anii '90. Ce putem învăța azi din experiența primilor ani de după Revoluție de la oamenii care au încercat să schimbe ceva, organizându-se în stradă, intrând (sau nu) în politică? Participă: Ana BlandianaRadu FilipescuMona MuscăSmaranda EnacheRadu Vancu. Puteți rezerva locuri aiciDe la orele 19 și 21, la Salonul de Proiecte, vă invităm să participați la două programe tematice care plasează producția studioului „Alexandru Sahia” într-o perspectivă temporală mai largă ce include momentul 1989 și anii imediat următori. Bilete și informații despre filme găsiți aici
ECONOMIE. POLITICĂ. PUBLICITATE.


Miercuri 20 martie, după proiecția specială a documentarului „După revoluție” (Cinema Elvire Popesco, 20:15), vom discuta cu regizorul filmului, Laurențiu Calciu și cu Nicolae Rațiu în cadrul evenimentului numit de noi „Primul an de democrație, întâiul an de confuzie”. Dezbatem alături de fiul lui Ion Rațiu, unul dintre candidații primelor alegeri democratice, despre ce se întâmplă atunci când o nație se debarasează de un regim politic și rămâne fără conducători. Mai multe detalii și bilete aici.
Despre un alt moment important din perioada 1990 vorbim vineri, 22 martie de la ora 17:00 la POINT, în cadrul dezbaterii „Constituţia de după Revoluţie”. Vom încerca să scoatem în evidenţă contrastul dintre temele constituţionale care ne preocupă azi (ordonanţele de urgenţă, separaţia puterilor în stat ori supremaţia legii) şi cele care ne-au frământat la începutul anilor '90 (forma de guvernământ, garantarea proprietăţii private ori drepturile minorităţilor). Participă la dezbatere Simina Tănăsescu, profesor de drept constituţional, Tiberius Tănase, jurist şi istoric, Péter Eckstein-Kovács, avocat pentru drepturile omului și în rolul moderatorului: Codru Vrabie, activist civic. Mai multe detalii aiciIntrarea se face pe bază de rezervare pe site-ul Eventbook.
 

În ultimele două zile de One World Romania ne îndreptăm atenția și către Rusia. După proiecțiile filmului „Martorii lui Putin” de sâmbătă, 23 martie (Cinemateca Eforie, 14:00) și de dumincă, 24 martie (Cinema Elvire Popesco, 16:30) Anton Breiner și Armand Goșu vor modera câte o discuție cu unul dintre cei mai activi militanți pentru consolidarea democrației în Rusia, jurnalistul și activistul Oleg Kozlovsky, organizator a numeroase acțiuni non-violente pentru apărarea democrației și a drepturilor omului în Rusia, Belarus, Ucraina și Moldova. Kozlovsky a fost arestat și reținut de numeroase ori din cauza activităților sale pro-democratice, în mai 2008 fiind recunoscut de Amnesty International ca prizonier al conștiinței. Este, de asemenea, laureatul Premiului „Ion Rațiu pentru democrație” în anul 2010.
Vrem să ne amintim și de momente mai recente, cum ar fi aderarea României la Uniunea Europeană – duminică, 24 martie, de la ora 15:00 tot la POINT. Încercăm să aflăm care au fost pașii, obstacolele și compromisurile pe baza cărora cele două părți au negociat aderarea, precum și ce efecte a avut ea asupra țării, dar și ce influențe a avut integrarea României asupra Uniunii Europene. Mai multe detalii aiciIntrarea se face pe bază de rezervare pe site-ul Eventbook.

Tot duminică 24 martie de la ora 18:00 la POINT ne amintim „Din pre-istoria publicității”, alături de câțiva dintre pionierii industriei – Raluca FeherȘerban Alexandrescu și Alina Gavrilă. Mai multe detalii găsiți aiciIntrarea se face pe bază de rezervare pe site-ul Eventbook.
INTIMITATE ȘI SEXUALITATE. THEN & NOW.


Privim în trecut, analizăm prezentul – nu doar din punct de vedere economic și politic, ci și din punct de vedere social. Una dintre victoriile democrației, deși obținută târziu, a fost abrogarea articolului 200 din Codul Penal și dezincriminarea homosexualității. Mai bine de 60 de ani, România a condamnat cu închisoarea relațiile între persoane de același sex. Împreună cu Florin Buhuceanu și cuinvitații săi ascultăm joi, 21 martie, de la ora 18:00, la POINT povești personale care reconstruiesc campania de advocacy începută în anii '90 de ACCEPT pentru dezincriminarea homosexualității (obținută în 2001). Documentarea pentru acest eveniment a fost realizată prin utilizarea de materiale din Arhiva ACCEPT, care vor fi prezentate în premieră în cadrul One World Romania. Mai multe detalii aiciIntrarea se face pe bază de rezervare pe site-ul Eventbook.

Duminică, 24 martie, de la ora 11:00 vă invităm la un alt eveniment special pe același subiect. Este vorba de un „Tur urban: Gay în Bucureștiul articolului 200”, ghidat de poetul Dominic Brezianu și Florin Buhuceanu, președintele Asociației ACCEPT. Vă invităm să aflați cum puteai să cunoști pe cineva în vremurile în care aplicațiile de dating nu erau nici măcar o idee, în Bucureștiul în care până în 2001 puteai face închisoare din cauza orientării sexuale. Turul a fost prezentat în premieră de Dominic Brezianu în cadrul Bucharest Pride 2018. Mai multe detalii aici. Pentru a participa la acest tur, te rugăm să completezi formularul de aici.
Pornind de la filmul Adinei Pintilie „TOUCH ME NOT”, și de la volumul produs de Post Modernism Museum, „Erotism și sexualitate în Epoca de Aur”, de Cosmin NasuiCristian Vasile și Călin Hentea, vă propunem dezbaterea „Despre intimitate și sexualitate în prezent și în Epoca Ceaușescu” (duminică, 24 martie, ora 14:30, Cinemateca Eforie). Ne întoarcem mental, împreună cu Cosmin Nasui, la modelul familiei monogame din „Epoca de Aur”, la explozia chiuretajelor, la interzicerea relațiilor homosexualesau la repunerea în discuție a drepturilor femeii și a egalității sociale pe bază de gen specifice acelei perioade. Revenim apoi în prezent pentru a compara cele două perioade din aceste puncte de vedere. Mai multe detalii aici.
ISTORIE ȘI ARHITECTURĂ.


Sâmbătă, 23 martie, dedicăm două evenimente felului în care timpul afectează arhitectura orașelor și vă invităm mai întâi la un „Traseu prin Bucureștii demolați”, organizat împreună cu ARCEN, de la ora 17:00. Va fi o plimbare atipică în spatele perdelei de blocuri socialiste de pe Bvd. Unirii, un puzzle de terenuri abandonate și case de epocă rămase în picioare în urma celui mai mare experiment urban și social la care a fost supus Bucureștiul. Din zonă au dispărut complet 9300 de imobile. Mai multe detalii aici.

De asemenea, în aceeași zi, dar de la ora 21:15 la Cinema Elvire Popesco, după proiecția documentarului „Hotel Iugoslavia” vă așteptăm la dezbaterea „Urmele arhitecturii în prezent”. Alături de prietenii de la Ordinul Arhitecților din România vom discuta despre arhitectura postbelică în peisajul urban actual, despre modul în care aceasta influențează percepția asupra spațiului public, despre capacitatea ei de a oferi o oglindă a trecutului în imaginarul colectiv, dar și despre influențele acesteia asupra locuirii. Mai multe detalii aici.
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București