One World Romania #14. A cincea zi

One World Romania #14. A cincea zi

15 iunie
A cincea zi de festival este în primul rând dedicată celei de-a șaptea ediții a Kinedokului, cu două evenimente speciale: de la ora 10.00, întâlnirea de lucru cu partenerii locali, și de la ora 17.00, conferința Kinedok pe subiectul creșterii imapctului social al filmului documentar și promovarea genului în comunități mici și mijlocii. De asemenea, ziua va prezenta continuarea retrospectivelor dedicate activității feministe a lui Delphine Seyring și Věra Chytilová, pe care le-am început înainte de festival, alături de partenerii noștri de la Cinema Elvire Popesco și Centrul Ceh București. Adăugăm și un nou film retrospectivei principale, dedicate operei cineastei Ulrike Ottinger, cu „Numărătoarea inversă”, care ne va ajuta să percepem profunzimea și complexitatea politică a „primei etape a reunificării germane”.

Competiția internațională

„Makongo” - Cinema Elvire Popesco, ora 18.30

Filmul „Makongo”, al cineastului centrafrican Elvis Sabin Ngaďbino, face o combinație abilă de evenimente care pot fascina prin distanța ce le separă de cotidianul unui spectator occidental și de conflicte cunoscute tuturor comunităților defavorizate din lume: lupta pentru integrare, pentru echitate socială, pentru educație și pentru evaluarea cinstită a muncii lor. Cu toate că escaladează copaci cu cabluri din liane și merg la recoltă de omizi în pădurea tropicală, cei doi protagoniști, André și Albert, membri ai comunității de pigmei și ca atare marginalizați de către conaționalii lor, trăiesc într-o stare de sărăcie pe care globalizarea a făcut-o imediat recognoscibilă, de oriunde ai privi-o. La școală, cei doi tineri trebuie să învețe cine au fost Voltaire și La Bruyčre ca sa treacă la liceu; când își primesc certificatul, directorul îi acuză doar pe jumătate în glumă că ar fi vina minorității din care provin că nu știu să se facă tolerați de majoritate. Ironiile, remarcile jignitoare și asprimea relațiilor comerciale și umane cu ceilalți par la prima vedere că nu-i mai afectează, dar în realitate ele subîntind eforturile lor de a-i educa pe copiii din sat. Cineastul înțelege importanța tentativei lor și camera se oprește îndelung pe fețele școlarilor de toate vârstele. Momentul în care cei doi profesori voluntari, întorși din oraș cu o sumă modică de bani care ajunge să plătească taxa de înscriere la școală doar pentru o parte din copii, sunt nevoiți să tragă la sorți numele norocoșilor, este vârful emoțional al unui film altfel foarte reținut.

Recomandările zilei

„Calamity Jane & Delphine Seyrig, o poveste” - Cinema Elvire Popesco, ora 20.30

La sfârșitul anilor ’70, actrița Delphine Seyrig citește o carte conținând scrisorile trimise de Calamity Jane fiicei sale, cândva în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Iar această întâlnire o face să își dorească, pentru prima oară în viață, să regizeze un film biografic, în care ea ar urma să interpreteze rolul protagonistei. Calamity Jane era deja, de mai multă vreme, un simbol al luptelor feministe din întreaga lume, fiind eroină de benzi desenate, de melodii populare și de filme hollywoodiene. Filmul lui Babette Mangolte, directoare de imagine legendară și artistă feministă - printre altele, colaborând cu cineaste precum Chantal Akerman la realizarea unor filme precum „Jeanne Dielman, 23 rue du commerce, 1080 Bruxelles" și „News from Home", sau cu Yvonne Rainer la realizarea lui "Film About a Woman Who…" - reconstituie o parte a traseului pregătirilor lui Delphine Seyrig pentru acel film biografic pe care nu a mai apucat să îl termine. Prin tot felul de note și de notițe din jurnalul acesteia, incluzând și o parte a filmărilor realizate de Mangolte însăși cu Delphine Seyrig și cu femeile pe care le intervievase pentru pregătirea rolului, „Calamity Jane & Delphine Seyrig, o poveste" e un tribut adus celor două femei și o recuperare emoționantă a fragmentelor unui proiect rămas de mai bine de trei decenii închis în niște cutii.

Proiecția se va derula în prezența lui Nicole Fernández Ferrer, coordonatoarea Centrului Audiovizual Simone de Beauvoir din Paris (arhive de film, distribuție, workshop-uri audiovizuale, producție de film feminist și LGBT+, analiză de film bazată pe problemele de gen).

„Purple Sea” - Cinema Muzeul Țăranului, ora 18.30

De multe ori se așteaptă de la un autoportret, fie și colectiv, să fie mai revelatoriu decât orice alt studiu întreprins dintr-o poziție exterioară. Așadar, s-ar putea ca un spectator să întâmpine filmul lui Amel Alzakout și Khaled Abdulwahed cu aceste expectative: la urma urmelor, „Purple Sea” este un caz rar de inversare a perspectivei obișnuite asupra migranților, de trecere a camerelor din mâinile jurnaliștilor ori ale membrilor asociațiilor nonguvernamentale direct în mâinile protagoniștilor dramelor pe care noi le urmărim constant de ani de zile, mai mult sau mai puțini distrași, pe ecranele noastre. Mai precis, Amel Alzakout este o artistă siriană care, ca mulți alții, își părăsește țara natală pentru a veni în Europa, scop pentru care întreprinde obișnuita și nefasta traversare a Mediteranei. Și într-adevăr, ambarcațiunea burdușită se scufundă în dreptul coastei insulei Lesbos - iar orele lungi de așteptare angoasată sunt surprinse de camera etanșă pe care cineasta o are agățată de încheietură. Din off, Alzakout relatează în mod eliptic și pe un ton aproape visător traiectoria care a condus-o în haosul la care asistăm. Șocul și totodată revelația filmului constă în lipsa lui de informații factuale, de calități instructive: imaginile sunt confuze, un amestec uneori indistinct de forme și culori reprezentând membre, haine, obiecte cotidiene care par acum artefactele unei civilizații înghițite de apă; naratoarea este imprecisă, uneori generică, alteori foarte personală. Ni se refuză accesul la un adevăr al experienței de migrant, iar parti-pris-ul estetic radical al filmului nu ne permite niciodată să credem, cu autoindulgența uneori caracteristică spectatorului de film, că faptul că ne simțim ca și cum ne-am afla printre naufragiați echivalează cu a fi în fapt unul dintre ei.

Evenimentul zilei

Conferința KINEDOK: Creșterea impactului social al filmului documentar și promovarea genului în comunități mici și mijlocii- UNATC, ora 17.00

Știm ca documentarele au puterea de a educa, stârni empatie și construi modele de participare. Ele sunt o resursă detaliată și informativă și creează un mediu perfect pentru a aduce oamenii împreună și provoca dialogul. Prin rețeaua de spații alternative din țară, KineDok dorește să aducă filmul documentar la îndemâna oamenilor interesați de acest gen cinematografic și de problemele de natură socială, politică și culturală din întreaga lume. Dezbaterea are ca obiectiv explorarea schimbărilor sociale și culturale produse de filmul documentar cu focus pe comunitățile mici și mijlocii. Aceasta va viza modele de schimbare a comportamentelor, credințelor și valorilor în cadrul unui grup, sistem sau comunitate, și va porni de la experiența și practicile invitaților români și străini.

Vor participa la discuție Maciej Nowicki, directorul festivalului Watch Docs Polonia, Radu Ciorniciuc, reporter special, co-fondator al Casei Jurnalistului și regizor de film, Valer Simion Cosma, doctor în istorie, cercetător științific la Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, și președinte al Asociației Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, iar moderator va fi Alexandru Solomon, Președintele Asociației One World Romania și unul dintre cei mai activi documentariști români.

Programul complet al zilei

CINEMA ELVIRE POPESCO INSTITUTUL FRANCEZ

18:30 Makongo (Competitie)

20:30 Calamity Jane & Delphine Seyrig, o poveste *


CINEMA MUZEUL ȚĂRANULUI

18:30 Purple Sea

21:00 Tavanul

21:00 Un sac de purici


CINEMATECA EFORIE

19:00 Numărătoare inversă

UNATC

10:00 Intâlnirea de lucru cu partenerii locali Kinedok Romania

17:00 Conferința KINEDOK: Creșterea impactului social al filmului documentar și promovarea genului în comunități mici și mijlocii


O scurtă recapitulare a zilei de ieri

Ieri au avut loc trei evenimente speciale care au abordat genul, sistemul judiciar sau intersecția dintre ele: „Justiție Nevăzută” - care a pus sub lupă cinci teme mai puțin discutate din sfera sistemului de justiție pentru a porni un dialog public despre rolul cetățeanului și încrederea pe care acesta o are în aparatul de jutiție, „Gender Talk” - care a invitat la o gândire expansivă de gen, ce poate aduce o mai bună cunoaștere de sine și un pic mai puțină presiune de a încăpea într-o cutie mică și limitativă - și expoziția și dezbaterea A.R.T. Fusion – (Ne)Convenția de la Istanbul, construită în jurul Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. La capitolul filme, am avut parte de o lansare internațională, cea a debutului Ralucăi Durbacă, „Certitudinea Probabilităților”, și un alt prim film, întâiul lungmetraj de ficțiune al lui Ulrike Ottinger, care a propus o experiență de vizionare hipnotică.


Găsiți programul complet al festivalului aici.

Biletele se pot achiziționa de pe platforma Eventbook.


SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com