One World Romania #14. A șasea zi

One World Romania #14. A șasea zi

16 iunie
Ziua de azi va începe cu sesiunea de Public Pitching a celei de-a patra ediții a programului Civil Society Pitch, unde cinci echipe alcătuite dintr-un regizor și un ONG își vor prezenta proiectul de documentar în fața unui juriu internațional și a publicului interesat. De asemenea, vor rula unul după altul două filme care concurează pentru premiul OWR#14, reținutul „Rara Avis” și intransigentul „Responsabilitate Corporativă”.
Competiția internațională
„Repsponsabilitate Corporativă” - Cinema Elvire Popesco, ora 18.30
Cu documentarul „Responsabilidad empresarial", cineastul Jonathan Perel nu își propune întâi de toate să informeze publicul larg despre numeroasele cazuri de companii naționale și internaționale complice sau participând activ la crimele contra umanității comise de regimul militar argentinian între anii 1976 și 1983. Dispozitivul filmului este prea exigent pentru a-i atribui astfel de intenții - dar se simte dorința de a experimenta cu posibilitățile ciocnirilor dintre narațiune și imagine și restructurărilor aferente. Filmul are două elemente principale: pe de-o parte vocea lui Perel însuși, care citește dintr-un raport al Direcției Naționale pentru Informație Juridică despre represiunea muncitorilor în timpul dictaturii militare, și pe cealaltă parte cadre filmate prin parbrizul mașinii, cu fațadele uzinelor ale căror conduceri au participat la actele amintite. Patruzeci de ani mai târziu, unele au aceeași funcție, iar altele sunt în ruină - în ambele cazuri, temporalitatea cadrelor fixe pare să se amplifice sub influența tonului uniform care descrie acte de lașitate sau de zel criminal, iar detaliile imaginilor se încarcă cu gândul că în aceste locuri, oameni au muncit, iar apoi au fost pur și simplu vânduți călăilor lor.

„Rara Avis” - Cinema Elvire Popesco, ora 20.30
Cineasta Mirjam Landolt zugrăvește cotidianul a cinci adolescenți în reinserție, după o trecere prin centre carcerale pentru minori. La momentul filmării, ei sunt integrați unui program socio-educativ ce presupune călătoria cu un vapor cu vele pe Oceanul Pacific, împrejurare excepțională care îi confruntă cu situații cu totul străine de mediul lor obișnuit, dar îi reînvață în același timp niște comportamente general valabile, precum trăitul în colectivitate. Inteligența filmului constă în construcția extrem de tacticoasă, nespectaculoasă, a unui subiect a cărui dimensiune didactică este altfel ușor de supralicitat. Parcursul protagoniștilor este relevat spectatorului prin frânturi, prin intermediul cuvintelor adolescenților înșiși, care păstrează astfel controlul reprezentării lor. Libertatea de care beneficiază aceștia pe vapor, cu toate că este încadrată de către o echipă de adulți, nu este niciodată comentată direct, dar camera lui Landolt ne amintește subtil condiția de prizonieri lăsată în urmă de aceștia, filmând îndeaproape corpurile lor puțin stângace și fețele lor de multe ori opace. Dacă intenția programului educativ este limpede, punctul de vedere al filmului este mai nuanțat: vădește afecțiune pentru tineri, dar ne lasă perplecși în legătură cu ceea ce-i așteaptă odată întorși la "civilizație".
Recomandările zilei
„Prima Femeie” - Cinema Muzeul Țăranului, ora 21.00

Se presupune că psihologia celor cu tulburări psihice este imposibil de sondat - chiar în acest aspect constă "boala" lor - așadar cinemaul care tratează acest subiect se poate rezuma la ceea ce face cel mai bine: să înregistreze vizibilul în cele mai mici detalii, în spatele cărora se ascunde desigur și o esență, prin excelență ambiguă. În cazul documentarului lui Miguel Eek, protagonista Eva - o femeie care și-a petrecut ultimii șase ani din viață într-un azil psihiatric și urmează să facă primii pași către revenirea la o viață independentă - nu-și ascunde la prima vedere nimic din trăirile interioare. Cu o exuberanță amintind de figurile feminine ale lui Almodóvar, ea își expune fricile și speranțele pentru viitor tuturor celor dispuși s-o asculte. Panta ascendentă dificilă pe care este angajată Eva este filmată fără patos de către Eek, care reușește să găsească distanța potrivită față de un personaj aflat într-o formă de spectacol permanent. Printre momentele cele mai tulburătoare ale filmului se numără rarele contraplanuri asupra interlocutorilor Evei, majoritatea tăcuți și ale căror chipuri reflectă ceea ce ajunge să resimtă și spectatorul față de protagonista filmului: afecțiune, confuzie, puțină iritare, puțin amuzament și multă îngrijorare.

Evenimentul zilei
Eroi discreți - ora 18.00, Cinema Muzeul Țăranului

Eroii Discreți sunt oamenii care, în domeniile lor de activitate – administraţie, justiţie, sănătate, educaţie, cultură, mediul de afaceri sau societatea civilă – s-au confruntat cu împrejurări în care integritatea le-a fost pusă la încercare. Prin felul în care au reacţionat, Eroii Discreți au dovedit că integritatea reprezintă pentru ei o valoare fundamentală, pentru care sunt dispuși să se lupte fără rețineri și pe care o apără necondiționat. Pentru că au îndrăznit să-și apere principiile până la capăt, ei sunt soldați pe câmpul de luptă al valorilor, iar poveștile lor au un puternic impact asupra publicului larg.

Proiecția filmului Eroi discreți va fi urmată de o discuție cu Laura Andrei (judecător la Curtea de Apel București), Marian Panait (manager Sinaia), Gelu Duminică, Ruxandra Lupu, Alex Opriță (Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu), Una Clara Sigheti, Cristina Barticel, Adina Torje (inițiatoarele filmului).
Programul complet al zilei
 

CINEMA ELVIRE POPESCO INSTITUTUL FRANCEZ

14:30 Civil Society Pitch 4

18:30 Responsabilitate Corporativă (Competitie)

20:30 Rara Avis (Competitie)


CINEMA MUZEUL ȚĂRANULUI

18:00 Eroi Discreți

21:00 Prima femeie


CINEMATECA EFORIE

19:30 Certitudinea probabilităților

 


O scurtă recapitulare a zilei de ieri
Ieri a fost ziua KineDok, cu două evenimente succesive: întâlnirea de lucru cu partenerii locali și conferința KineDok pe tema creșterii impactului social al filmului documentar și promovarea genului în comunități mici și mijlocii. Am introdus în cadrul festivalului două serii de filme dedicate activității feministe a lui Delphine Seyrig și Věra Chytilová, pe care le începusem ca încălzire la actuala ediție a festivalului, cu partenerii noștri de la Cinema Elvire Popesco și Institutul Ceh din București. Am adăugat încă un film la lista competiției și am vizionat filmul lui Ulrike Ottinger „Numărătoarea inversă”, care ne ajută să percepem profunzimea și complexitatea politică a căderii zidului Berlinului.

Găsiți programul complet al festivalului aici.

Biletele se pot achiziționa de pe platforma Eventbook.


SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com