One World Romania #14. A opta zi

One World Romania #14. A opta zi

18 iunie
În așteptarea ultimului weekend de festival, dăm startul secțiunii „Femeie nu te naști, ci devii” - un focus pe activitatea Centrului Audiovizual Simone de Beauvoir, ce păstrează o amplă arhivă de înregistrări audio-vizuale realizate de femei și având în prim-plan probleme importante pentru luptele feministe ale ultimelor patru decenii. Vom avea plăcerea s-o avem alături de noi pe delegata generală a acestuia, Nicole Fernandez-Ferrez, care este și membră a juriului internațional al acestei ediții. Ultimul film din competiție, „N-o să mai fie noapte”, de Eléonore Weber, va rula astăzi, urmând ca mâine să se acorde premiile.     
Competiția internațională
„N-o să mai fie noapte” - Cinema Elvire Popesco, ora 21.00
Ne aflăm într-un elicopter militar, deasupra unor regiuni din Orientul Mijlociu. Vedem lumea de sub noi, posibili inamici sau țărani muncind pe câmp, și unii și alții - siluete care strălucesc de căldura pe care-o emană. Suntem obligați să ne petrecem minute întregi în mintea unei mașini ucigașe, cu vocea regizoarei răsunând în casca de protecție, vorbindu-ne despre ironia de a vedea mult și a înțelege puțin. Dincolo de inamicii căutați, camera elicopterului filtrează și scene din afara câmpului de interes - o familie care se joacă cu mingea sau un grup de copii care se zbenguie fericiți, neștiind că sunt supravegheați de o forță ce survolează fără milă terenul de joacă. Privirea ucigașă a camerei nu cruță nici măcar aceste momente derulate în tot anodinul și în toată ingenuitatea lor, iar atrocitatea filmului vine exact din această îndoială la milimetru, din limita foarte subțire dintre pericolele reale și inocenții care pot intra oricând în vizorul pilotului. 
 

Recomandarea zilei
„The Female Closet” - Cinema Elvire Popesco, ora 18.00

În „The Female Closet”, Barbara Hammer explorează reprezentarea deformată a lesbianelor în istoria artei cercetând viețile a trei artiste femei, Alice Austen (1866-1952, o fotografă documentaristă lesbiană din perioada Victoriană de început de secol 20), Hannah Höch (1889-1978, o artistă dadaistă din epoca Republicii de la Weimar, recunoscută pentru montajele foto pe care le-a creat în Berlin în anii ’20 și ’30) și Nicole Eisenman (o pictoriță contemporană din New York), folosind, în acest sens, interviuri, home movies, fotografii de arhivă, colaje foto și picturi. Acest film se uită la relația dintre artă, viață și sexualitate, examinând instituția muzeului pe post de dulap (closet) și totodată negocierea vizibilității, secretelor, codurilor și cunoașterii în istoria lesbianismului. Barbara Hammer arată cum sexualitatea acestor artiști - ținută secretă sau nu - le-a influențat cariera, munca și moștenirea culturală: această istorie îngropată este dezvăluită, iar lesbienele care și-au adus contribuția în artă pot fi recunoscute.

Evenimentul zilei
De ce iubim sexomarxistele? - Cinemateca Eforie, ora 20.30
Dacă am măsura doar după luările de poziție din spațiul public împotriva „ideologiei de gen”, „corectitudinii politice” sau „sexomarxismului”, am putea crede că România este un paradis egalitarist care a șters orice diferențiere sau discriminare. Asta în contextul în care un partid de sorginte explicit fascist-populistă a intrat în Parlament în ultimul an, sub conducerea unor personaje cu un discurs violent misogin, anti-LGBT, rasist și conspiraționist. Ca să ne asigurăm că istoria care s-a jucat întâi ca tragedie rămâne a doua oară la nivel de farsă, trebuie mai întâi să o înțelegem și mai apoi să o demontăm cu inteligență, umanitate și umor.
O întâlnire cu un grup divers de sexomarxiști neaoși: Ada Solomon, Katia Pascariu, Paul Dunca, Liliana Popescu, Antonella Leca Dur-da.  
Discuție moderată de Mona Nicoară.
Programul complet al zilei

CINEMA ELVIRE POPESCO

18:00 The Female Closet

18:00 FHAR (Frontul Homosexual Pentru Acțiune Revoluționară)

21:00 N-o să mai fie noapte (Competitie)


CINEMATECA EFORIE

18:30 Babardeală cu bucluc sau porno balamuc

20:30 De ce iubim sexomarxistele?


O scurtă recapitulare a zilei de ieri
Ieri am proiectat două dintre cele mai deosebite filme din competiție, care îmbină subiecte grave cu abordări estetice inovatoare, perfect stăpânite: „Metamorfoza păsărilor”, de Catarina Vasconcelos, și „Umbra deșertului”, de Juan Manuel Sepúlveda. De asemenea, am avut plăcerea să vedem scurt-metraje documentare românești prea puțin cunoscute, ale căror scenarii au fost semnate de Nina Cassian, Geo Bogza și Radu Cosașu. Două evenimente speciale ne-au pus față în față cu violența făcută femeilor: cea directă, comisă în familie sau în cuplu („Provocări în intervenția profesioniștilor în cazuri de violență domestică”), și cea subtilă, din reprezentările feminității în spațiul public („Ghidul urban al feminității și masculinității: la plimbare pe străzile din București”).    

Găsiți programul complet al festivalului aici.

Biletele se pot achiziționa de pe platforma Eventbook.


SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com