One World Romania #14. A noua zi

One World Romania #14. A noua zi

19 iunie
Ceremonia de închidere a celei de-a 14 ediții a festivalului va avea loc în această seară, de la ora 19.00, la Cinemateca Eforie. Se vor anunța câștigătorii premiului juriului internațional și juriului liceenilor, urmând ca filmele să fie proiectate mâine. După gală, de la ora 20.00, vom prezenta filmul „Notturno”, cel mai recent proiect al câștigătorului Leului de Aur la Festivalul de la Veneția, cineastul Gianfranco Rosi. Festivalul e însă departe de a se fi terminat: azi continuăm focusul pe Centrul Simone de Beauvoir și pe activitatea militantă a lui Delphine Seyrig, cu două proiecții și un masterclass susținut de Nicole Fernández Ferrer, delegata actuală a Centrului. Introducem de asemenea o nouă secțiune a Cineclubului OWR, dedicată unei importante regizoare de non-ficțiune, Florica Holban.   
Recomandările zilei
„Maso și Miso se dau în bărci” - Cinema Elvire Popesco, ora 15.00
Unul dintre cele mai incitante filme realizate de grupul feminist "Les Insoumuses", "Maso și Miso se dau în bărci" e un eseu ludic, plin de vervă și de un comic amar de o rară frumusețe. Un fel de ready-made cinematografic comentând sarcastic o ediție a emisiunii TV de cultură "Apostrophes”, moderată de celebrul jurnalist Bernard Pivot în anii ’70, a cărei invitată principală fusese Françoise Giroud, secretară de stat în probleme privind femeile, acest film obraznic și ironic taxează fiecare declarație deplasată a celei care ar fi trebuit, prin natura poziției ministeriale ocupate la acel moment, să lupte pentru drepturile femeilor din Franța. În cadrul emisiunii, în contextul declarării anului 1975 drept "anul femeii", Pivot difuzează o serie de declarații misogine ale unor bărbați aflați în poziții de putere, politiciana fiind invitată să le comenteze. Or, Giroud, în încercarea sa de a adopta o poziție moderată și de a nu deranja prea mult o audiență cel mai probabil obișnuită să treacă cu vederea astfel de perorații machiste, găsește tot felul de explicații elucubrante pentru fiecare dintre ele. Așa că Delphine Seyrig, Ioana Wieder, Carole Roussopoulos și Nadja Ringart au un material extrem de ofertant pentru a-și exprima indignarea, dezaprobarea sau dezgustul, oprind și reluând unele din declarațiile lui Giroud, comentându-le din off sau prin inserturi, persifându-le prin cântecele cu înțelesuri multiple.

„Exil Shanghai” - Cinemateca Eforie, ora 13.30
”Exil Shanghai” este o odisee care spune poveștile de viață a șase evrei germani, austrieci și ruși, care și-au găsit în Shanghai un refugiu în fața persecuției pe care au trăit-o în țările din care au venit - de la sefarzi ai mijlocului de secol XIX, la emigranți ruși care au scăpat de pogromuri și până la europeni care au fugit din calea politicii de exterminare a celui de-al Treilea Reich. Filmul prezintă o comunitate pierdută, plină de contradicții, prinsă între luxoasa viață colonială, deliciile sociale și gastronomice ale Vienei și ale Berlinului, existența unei scene queer alături de mizeria și nefericirea noilor ghetouri, precum și uriașele schimbări ce aveau să vină: războiul, ocupația japoneză, revoluția. Ulrike Ottinger optează mai ales pentru montarea amintirilor acestor oameni împreună cu imagini ale Shanghaiului din prezent, stârnindu-ne astfel imaginația: putem vedea pe ecranul nostru mental lucruri care nu mai sunt acolo. 
„Ultimul Hillbilly” - Cinema Elvire Popesco, ora 20.00

Odată cu alegerea lui Trump la președinția Statelor Unite, termenul de hillbilly a căpătat o vizibilitate deosebită: utilizată pentru a descrie o categorie de populație rurală, precară economic, needucată, conservatoare și intolerantă, care ar fi alcătuit baza electoratului acestuia, noțiunea a funcționat, de fapt, ca un paravan pentru o realitate mult mai complexă și mai inconfortabilă. În această realitate ne scufundă documentarul lui Diane Sara Bouzgarrou și Thomas Jenkoe, mulându-se cu o iscusință remarcabilă după mentalitatea și sensibilitatea acestor năpăstuiți ai visului american - strategie care preîntâmpină privirea condescendentă sau ironică. Vocea călăuzitoare a filmului îi aparține lui Brian Ritchie, un bărbat de vârstă mijlocie din Kentucky care privește cu luciditate și cu un lirism aspru atât înapoi, la generația părinților lui - pionierii extragerii de cărbune la scară industrială, ce au lăsat peisajul desfigurat și solul steril - cât și înainte, la copiii lui, ce se sufocă în ciuda imensității spațiilor unde trăiesc și visează la un alt mod de viață. Scindat între emoție și autocritică, Ritchie se revendică drept ultimul hillbilly, dar țesutul sensibil al filmului îl contrazice: cât timp vor exista aceste întinderi, aceste stânci, aceste păduri, vor exista oameni a căror demnitate va sălășlui în ele.

Proiecția se va desfășura în prezența co-regizoarei Diane Sara Bouzgarrou.
Evenimentul zilei
Prezentarea proiectului „Fă un film cu un refugiat” - UNATC, ora 14.00
Acest proiect pilot a fost realizat în perioada 2019-2021 cu sprijin financiar din partea UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați (Gabriela Leu & Zoran Stevanovic) și în parteneriat cu UNATC - Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (Doru Nițescu), PERIPHERIE centre de création cinématographique (Agnčs Jahier) in Paris. One World Romania a fost coordonatorul general.
Scopul proiectului a fost de a oferi mentorat artistic și sprijin în producție studenților de film de la UNATC pentru dezvoltarea de filme creative cu refugiați. Accentul s-a pus pe aducerea studenților mai aproape de comunitatea refugiaților din România și încurajarea acestora să lucreze împreună, să parcurgă împreună întregul proces artistic și să creeze filme despre călătoria lor și, în cele din urmă, despre dificultățile și bucuriile refugiaților în a lua viața de la capăt într-o țară nouă.
Vom proiecta câteva filme ale studenților (sau fragmente din ele) în acest eveniment public al festivalului, când regizorii, tutorii și coordonatorii vor împărtăși și vor reflecta asupra experienței lor creative.
Cu Nisreen Rubaian (UNHCR România), Zoran Stevanovic (UNHCR Central Europe), Gabriela Leu (UNHCR România), Doru Nițescu (UNATC), Andrei Rus (OWR), Laura Orlescu (OWR), tutorii Vanina Vignal, Adina Pintilie și Ivana Mladenović, și toți studenții implicați în proiect.

Programul complet al zilei 

CINEMA ELVIRE POPESCO INSTITUTUL FRANCEZ

15:00 Maso și Miso se dau în bărci

15:00 Manifestul S.C.U.M. 1967

17:00 „Ia o cameră de filmat: ieși în stradă!” - Întâlnire cu Nicole Fernández Ferrer

20:00 Ultimul Hillbilly


CINEMATECA EFORIE

11:00 Cineclub OWR: Program Florica Holban

13:30 Exil Shanghai - cu pauză 30 min.

20:00 ÎNCHIDEREA OWR - CEREMONIA DE PREMIERE

20:00 Notturno


UNATC

14:00 Fă un film cu un refugiat


O scurtă recapitulare a zilei de ieri
Ieri am proiectat ultimul film din competiție, tulburătorul „N-o să mai fie noapte”, al cineastei Eléonore Weber. Am început cu avânt focusul dedicat activității Centrului Audiovizual Simone de Beauvoir, fondat de Delphine Seyrig, Carole Roussopoulos și Ioana Wieder, și a cărui delegată actuală, Nicole Fernández Ferrer, ne este alături în calitate de membră a juriului și de invitat special. Focusul va continua pe durata întregului weekend final al ediției.

Găsiți programul complet al festivalului aici.

Biletele se pot achiziționa de pe platforma Eventbook.


SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com