Câștigătoarele One World Romania 14

Câștigătoarele One World Romania 14

20 iunie
Am ajuns la sfârșitul celei de-a 14 ediții a festivalului One World Romania, o ediție specială dedicată locului femeilor în societate și luptelor duse pentru ca acesta să nu fie constant desconsiderat.

La gala de închidere de sâmbătă seară, au fost acordate șapte premii:


Trofeul One World Romania: Carolina Moscoso Briceńo, pentru „Vedere nocturnă”

Premiul Juriului Liceenilor: Carolina Moscoso Briceńo, pentru „Vedere nocturnă”

Premiul Special al Juriului Internațional: Catarina Vasconcelos, pentru „Metamorfoza păsărilor”

Premiul Special al Juriului Liceenilor: Eléonore Weber, pentru „N-o să mai fie noapte”

Premiul Publicului: Catarina Vasconcelos, pentru „Metamorfoza păsărilor”

Mențiunile Publicului: Eléonore Weber, pentru „N-o să mai fie noapte” și Nuria Giménez Lorang, pentru „Covrigul meu mexican” 

 

Juriul internațional a declarat:
 
„Selecția, prin varietatea de subiecte, mesaje și abordări estetice, a făcut ca misiunea juriului să devină destul de dificilă și, de asemenea, provocatoare.

Premiul e acordat filmului Vision nocturna/Viziune nocturnă, regizat și filmat de Carolina Moscoso Briceńo, scris de Carolina Moscoso Briceńo împreună cu María Paz González, cu montajul realizat de Juan Eduardo Murillo, muzica de Camila Moreno și suntetul de către Mercedes Gaviria. Juriul a fost impresionat de capacitatea filmului de a transcende o experiență senzorială prin juxtapunerea imaginii, textului și sunetului. Vision nocturna/ Viziune nocturnă aprofundează o experiență personală traumatică, privind-o dintr-o perspectivă politică.

Mențiunea specială a juriului este acordată filmului Metamorfoza păsărilor, regizat de Catarina Vasconcelos, pentru sentimentul poetic atât de rar, imaginile care-ți taie răsuflarea și limbajul bogat, concentrarea melancolică și emoținală deopotrivă pe obiecte și subiecte și apropierea tandră de familie, de figura mamei în mod special.”

 

Mesajul transmis de Carolina Moscoso Briceńo

Mesajul transmis de Catarina Vasconcelos 

Filmele câștigătoare vor fi proiectate astăzi, dumincă 20 iunie, după programul următor:

COVRIGUL MEU MEXICAN | Cinemateca Eforie, ora 13:00

N-O SĂ MAI FIE NOAPTE | Cinema Elvire Popesco, ora 16:30

METAMORFOZA PĂSĂRILOR |  Cinema Elvire Popesco, ora 18:30

VEDERE NOCTURNĂ | Cinema Elvire Popesco, ora 21:00

Filmele vor putea fi vizionate și online, de luni 21 iunie până duminică 27 iunie.
Tot în cadrul galei s-a anunța și premiul celei de-a patra ediții Civil Society Pitch.

Regizoarea Andreea Udrea a câștigat premiul celei de a 4-a ediții, în valoare de 4.000 de euro, cu proiectul „DeeaX”, dezvoltat cu organizația Identity Education.

Lumea se aștepta ca Deea să se îmbrace și să se comporte ca o fată, dar nu își dorea să facă asta. Totodată, nu se identifica nici drept băiat. I-a luat ani să găsească cuvintele potrivite pentru a-și descrie identitatea de gen. La vârsta de 32 de ani, Deea își face coming out-ul ca persoană non-binary agender. Mai mult, înființează un ONG pentru a face Timișoara un loc mai sigur pentru persoanele queer, dar și pentru sine.
„Deea X” este un portret intim care urmărește îndeaproape povestea lui Deea Rădulescu în timp ce încearcă să găsească un echilibru între activism, relații și propriul coming out.  

Premiul în valoare de 4.000 de euro este dat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, ediția a 4-a a Civil Society Pitch fiind finanțată ca parte a „Programului OWR de training și dezvoltare pentru tineri cineaști în domeniul documentarului”, cofinanțat de AFCN în cadrul sesiunii de finanțare a programelor culturale 2020-2021.
 

SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com