One World Romania #14. A zecea zi

One World Romania #14. A zecea zi

20 iunie
Chiar dacă am ajuns la ultima zi a ediției de anul acesta a festivalului, nu încetinim ritmul. Astăzi vom putea vedea sau revedea cele patru filme care și-au împărțit premiile acordate la gala de închidere de ieri seară: „Vedere nocturnă”, „Metamorfoza păsărilor”, „N-o să mai fie noapte” și „Covrigul meu mexican”. După Florica Holban, introducem o altă cineastă prea puțin cunoscută în calitatea ei de mare talent autohton al genului non-ficțional: Ada Pistiner. Încheiem focusul Ulrike Ottinger cu o explorare deopotrivă fantezistă și ancorată în realitate a Japoniei, și cel dedicat Centrului Simone de Beauvoir cu 3 scurtmetraje percutante, de la ora 13.00 la Elvire Popesco, și cu singurul lungmetraj al lui Delphine Seyrig în calitate de regizoare „Fii frumoasă și taci”, de la ora 19.00 la UNATC. 
Recomandările zilei
Prostituatele din Lyon vorbesc” - Cinema Elvire Popesco, ora 13.00
Pe 2 iunie 1975, în jur de 200 de lucrătoare sexuale au amenajat o tabără și au ocupat biserica Saint-Nizier din Lyon. Ele protestau contra torturii brutale și a actelor ucigașe comise împotriva lucrătoarelor sexuale și contra faptului că poliția, în loc să pornească în urmărirea autorilor acestor crime, a preferat să le amendeze și să le bage la închisoare pe femeile care i-au denunțat. Aceste femei discută cu Carole Roussopoulos despre viața lor ca prostituate - o necesitate economică generată asupra lor de un sistem care subevaluează și oprimă femeile și le condamnă pentru alegerile pe care le fac -, dar, mai mult decât atât, ca femei și ca mame. Ele cer ca abuzurile poliției și ipocrizia statului să înceteze și același lucru să se întâmple și cu hărțuirea economică și cea socială: statul profită masiv de pe urma muncii lor, dar în același timp refuză să le recunoască drepturile. În afara bisericii privitorii și trecătorii (majoritatea bărbați) pot urmări dezbaterile în timp ce ele sunt difuzate pe ecrane video. Acțiunea lor de protest în sine nu a durat mult dar a atras atenția pe plan național și, în consecință, a reprezentat începutul unor mișcări similare de ocupare a bisericilor de-a lungul Franței. Ea este în general considerată drept nașterea mișcărilor moderne pentru drepturile lucrătoarelor sexuale în toată lumea.
„Voce tăcută” - Cinemateca Eforie, ora 19.00
Fuga de acasă nu e întotdeauna o joacă puerilă de adolescenți: Khavaj o știe prea bine. Tânărul din Cecenia se avântă în necunoscut din teama aproape paralizantă pentru propria viață, amenințată în țara de origine de homosexualitatea sa asumată, renunță la căminul din sânul familiei pentru că intoleranța i-a transformat chiar și pe cei dragi în judecători și călăi. Aici, în Belgia, țara unde evadează, zilele se scurg domol, scăldate în tensiunea mereu prezentă a pericolului nevăzut, iar neputința de a articula durerea prin cuvinte e mai chinuitoare chiar decât ruptura de locul de baștină. Vocea mamei apare ca un mesaj dintr-un alt timp, ireală și magică, o incantație înăuntrul căreia se deslușesc simultan blestemul și binecuvântarea. Între încercarea de a face față unui trecut amenințător și identitatea nouă ivită din cea mai urgentă necesitate se dă o luptă silențioasă pentru supraviețuire. Khavaj e un personaj ca un puzzle de tăceri chinuite, un corp ascuns în penumbră, oblojindu-și rănile departe de privirile flămânde ale celor din afară. 
„Sub zăpadă” - Cinemateca Eforie, ora 19.00

Orice cineast occidental care își propune să exploreze o cultură radical străină de a lui și deosebit de densă precum este cea japoneză se vede confruntat cu o enigmă pe atât de complicată pe cât este de seducătoare. Cei mai inspirați, de la Chris Marker la Werner Herzog, nu s-au oprit la a surprinde simpla desfășurare a vieții, ci au adăugat un strat de ficțiune, de artificiu, de imaginar, căci au înțeles locul central al invizibilului în filosofia și spiritualitatea extrem-orientală. Același lucru îl intuiește și Ulrike Ottinger, iar soluția ei este de a țese o narațiune care include la rândul ei mai multe povești populare sau culte, care când se deplasează în paralel, când întretaie existența cotidiană a locuitorilor regiunii Echigo din Japonia. Aceasta este cunoscută și drept „Țara zăpezilor” și, în consecință, oamenii și-au adaptat activitățile și ritualurile astfel încât să intre în rezonanță cu condițiile meteorologice excepționale. Și numai acest fapt, atât de contrar atitudinii moderne de a căuta să plieze natura după nevoile speciei umane, indică spectatorului că a pătruns într-un tărâm unde timpul curge altfel. Zăpada care aplatizează și uniformizează spațiul poate părea o sărăcire a dimensiunii vizuale, dar ea șterge și urmele contemporaneității, permițându-i cineastei să-și facă personajele să evolueze printre situațiile reale cu o naturalețe pe care rar o regăsim în cinema - cu excepția, tocmai, a cinemaului japonez.

Puteți viziona aici discuția, împărțită pe tematici, între Ulrike Ottinger și directorii artistici ai festivalului, Andrei Rus și Vanina Vignal:

Ulrike Ottinger with Andrei Rus and Vanina Vignal - Paris Calligrammes

Ulrike Ottinger with Andrei Rus and Vanina Vignal - Delphine Seyrig and way of working

Ulrike Ottinger with Andrei Rus and Vanina Vignal - Johanna d'Arc of Mongolia, way of working

Ulrike Ottinger with Andrei Rus and Vanina Vignal - The Berlin Trilogy

Evenimentul zilei
Feminismul intersecțional în lumea gadjeilor - Cinema Elvire Popesco, ora 16.00

Culoarea pielii, apartenența etnică, identitatea sexuală, statutul social definesc și redefinesc identități, împart si despart femeile în diferite spații: ale gadjeilor, ale romelor și romilor, ale comunității LGBT, oamenilor săraci etc. Ce ne spun experiențele femeilor queer și ale femeilor rome despre „lumile'' în care navighează și cu care se intersectează ? De ce trebuie înglobate experiențele femeilor care se confuntă cu multiple forme de discriminare și stigmatizare? Avem nevoie de activism și feminism intersecțional? Cum includem mai mult diversitate, egalitate și justiție socială în diferite mișcări?

Acestea sunt câteva dintre întrebările la care invitatele noastre vor încerca să găsească răspunsuri, povestindu-ne despre cum se vedea lumea prin ochii lor de femei, femei queer, femei rome.

Invitate: Antonella Lerca Duda, Tabita Ene, Elena Feraru, Nicoleta Vișan, Anca Nică.

Discuție moderată de Carmen Gheorghe (E-Romnja).

Programul complet al zilei
 

CINEMA ELVIRE POPESCO INSTITUTUL FRANCEZ

13:00 Accesul la avorturi sigure pentru femeile din România, un drept doar pe hârtie

13:00 Nu te fute!

13:00 Prostituatele din Lyon vorbesc

13:00 Violul: Anne, Corinne, Annie, Brigitte, Josyane, Monique și celelalte..

16:00 Feminismul intersecțional în lumea gadjeilor (în curte)

16:30 PROIECȚIA FILMULUI PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI LICEENILOR - THERE WILL BE NO MORE NIGHT

18:30 PROIECȚIA FILMULUI CÂȘTIGĂTOR AL PREMIULUI SPECIAL AL JURIULUI INTERNAȚIONAL / PREMIUL PUBLICULUI - THE METAMORPHOSIS OF BIRDS

21:00 PROIECȚIA FILMULUI CÂȘTIGĂTOR AL TROFEULUI OWR 2021 / PREMIUL JURIULUI LICEENILOR - NIGHT SHOT / VISION NOCTURNA


CINEMATECA EFORIE

13:00 PROIECȚIA FILMULUI MENȚIUNEA PUBLICULUI - MY MEXICAN BRETZEL

15:30 Cineclub OWR: Program Ada Pistiner

19:00 Voce tăcută

19:00 Sub zăpadă


UNATC

17:30 Performance. Hei, tu, vecine!

19:00 Despre egalitatea de gen în industria de film și teatru

19:00 Fii frumoasă și taci


O scurtă recapitulare a zilei de ieri
Ieri a avut loc gala de închidere a festivalului, cu anunțarea premiilor care au mers la patru filme inventive formal și care abordează cu același curaj subiecte intime sau de interes public: „Vedere nocturnă”, „Metamorfoza păsărilor”, „N-o să mai fie noapte” și „Covrigul meu mexican”. Filmele vor putea fi vizionate inclusiv online, în perioada 21-27 iunie. Ceremonia a fost urmată de proiecția filmului „Notturno”, cel mai recent proiect al cineastului deținător al Leului de Aur de la Festivalul de la Veneția, Gianfranco Rosi.  

Găsiți programul complet al festivalului aici.

Biletele se pot achiziționa de pe platforma Eventbook.


SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com