OWR 15 - Warm Up #2

OWR 15 - Warm Up #2

08 aprilie 2022


Proiecția filmului „I’m so sorry’’ (2021), al doilea warm-up din cadrul ediției a 15-a a Festivalului internațional de film documentar și drepturile omului One World Romania

Pe 15 aprilie, ora 19:00, la ARCUB, va avea loc proiecția filmului „I’m so sorry” în cadrul celui de-al doilea eveniment de warm-up pentru festivalul One World Romania #15. Evenimentul este găzduit de OWR#15 în parteneriat cu Docudays UA, Festivalul internațional de film documentar dedicat drepturilor omului din Kiev, Ucraina, ce se desfășoară de regulă în luna martie. În acest an, festivalul a fost amânat pe o perioadă nedeterminată din cauza invaziei ruse. 

Proiecția va fi completată de intervenția online în limba engleză  a lui Olexi Pasyuk, director adjunct în asociația „Ecoaction’’ din Kiev și expert în energie, schimbări climatice și agricultură. În ultimii 25 de ani, Olexi pledează pentru schimbări în politicile energetice și de mediu în Ucraina și nu numai, cu un interes deosebit pentru industria nucleară. 

Filmul regizorului de origine chineză, Zhao Liang, ne prezintă, din perspectiva tehnologiei contemporane avansate, situația complexă a încălzirii globale și opțiunile umanității cu privire la energia nucleară.

Construit într-un stil aproape de science fiction cyberpunk, filmul  încearcă să creeze o alegorie umană în prezent. Cu toate acestea, în contextul actual al conflictului din Ucraina, documentarul ajunge să ne prezinte posibile scenarii și repercusiuni a unor situații catastrofale care nu se doresc a fi repetate. 

Documentarul urmărește evenimentele istorice și situația graduală a dezastrelor nucleare asupra comunităților și societății în general. Fiecare sit nuclear pe care îl revede reprezintă o temporalitate specifică - Fukushima, Japonia, explozie din 2011 în urma unui cutremur, apare ca prezent în curs de desfăşurare; Semipalatinsk, Kazakhstan, poligon de testare, închis în 1991, reprezintă trecutul ascuns; Cernobîl, Ucraina, explozie din 1986 apărută în urma unei erori umane, este prezentul veșnic alienat, și Onkalo, Finlanda, centrală nucleară deschisă în 2022, prima centrală nucleară achiziționată în Europa după dezastrul de la Cernobîl, este conturată ca viitor al viitorului. Narațiunea creată prin deconstrucția și reconstrucția istoriilor oferă un nou spațiu pentru a reflecta asupra problemelor nucleare. În acest spațiu, ni se arată o panoramă a peisajelor apocaliptice globale rezultate după un dezastru nuclear, precum și a vieții de zi cu zi a oamenilor din aceste locuri. 

Pe teritoriul Ucrainei sunt 4 reactoare dezafectate la Cernobîl și 15 reactoare nucleare operabile în 4 centrale din țară (Khmelnytskyi, Rivne, South Ukraine, Zaporizhzhia), unde cea de la Zaporojie (Zaporizhzhia) este considerată cea mai mare centrală nucleară din Europa. Atacul armatei ruse din 4 martie a.c., a dus la un incendiu asupra clădirii centralei din Zaporojie, care nu a provocat scurgeri de material radioactiv, însă acțiunea a ridicat multe semne de întrebare comunității internaționale cu privire la modalitățile de asigurare a siguranței naționale și a țărilor din jur în următoarea perioadă. 

Impactul unui război este devastator pe termen lung, atât social, cât și economic. 

Un posibil atac asupra centralelor nucleare poate duce la dezastre ecologice majore, care afectează o regiune, un teritoriu, țări, iar reconstrucția unei vieți, a unei comunități, a unei societăți, chiar a naturii, se poate întinde pe mai multe generații.  Să nu uităm că explozia de la Cernobîl este considerată cel mai mare dezastru nuclear din istoria umanității!Cumpără bilete la proiecția filmului „I'm so sorry”

Biletele pentru proiecția filmului documentar „I`m so sorry” sunt disponibile în avans în rețeaua Eventbook și vor putea fi achiziționate și în seara evenimentului, la intrare, în limita locurilor disponibile. Toate veniturile din achiziționarea acestor bilete vor fi donate partenerilor Docudays UA, pentru regizorii ucraineni. 

Proiecția va avea loc la ARCUB (Sala Mare), pe 15 aprilie, la ora 19.00, în cadrul evenimentului de warm-up pentru ediția din 2022 a festivalului One World Romania. Filmul este subtitrat doar în limba engleză.


Mai multe detalii: Invazia Ucrainei: Pericolele ascunse în centralele nucleare. Warm Up #2 One World Romania. | Facebook


Cea de-a 15 a ediție a Festivalului One World Romania se va desfășura în perioada 13 - 22 mai 2022, iar abonamentele pentru proiecțiile din București au fost deja puse în vânzare pe Eventbook, la prețul de 175 RON, în număr limitat (60). Abonamentele nu asigura accesul la warm-up, Gala de deschidere, la concerte, petreceri sau la alte evenimente conexe organizate în cadrul festivalului, iar 50% din încasări vor fi donate regizorilor ucraineni prin intermediul asociației Docudays UA. Dacă doriți să aflați mai multe despre modalitățile de donație, veți găsi la Docu/Help.

Informațiile despre programul festivalului vor fi updatate pe pagina de Facebook a evenimentului.

Cumpără Abonament OWR#15Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com