Competiția internațională OWR #15

Competiția internațională OWR #15

21 aprilie 2022

Competiția din acest an a festivalului cuprinde unsprezece dintre cele mai provocatoare filme ale selecției, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din adolescenți din toată țara. 

Filmele competiției se angajează într-un dialog complex cu diverse subiecte legate de drepturile omului și de aceea sunt răspândite în aproape toate secțiunile ediției. Ele aparțin unor cineaști aflați la începutul carierei lor, care ne-au fermecat cu viziunile lor proaspete și pline de curaj, ce împing limitele genului documentar către un necunoscut plin de promisiune.
Abonament OWR#15

Copii în ceață/ Children of the Mist 

r. Diem Ha Le

Secțiunea Grădina tuturor florilor

Debutul în lungmetraj al lui Diem Ha Le este o misivă venită dintr-un teritoriu care se impune mult prea rar privirii spectatorului occidental, exceptând scurta explozie de manifeste cinematografice produse în perioada războiului din Vietnam. Contextul țării întregi, sfâșiată între tradiție și mai multe forme contradictorii de modernitate, este încapsulat în destinul protagonistei Di, o fată de 12 ani dintr-un sat din nordul Vietnamului, unde o tradiție ancestrală - furatul fetei de către pretendentul ei în noaptea festivităților noului an lunar pentru a forța familiile să accepte căsătoria - pare pe cale să îi pecetluiască soarta. (Liri Chapelan)

Bilete Children of the Mist

Cronici din acele vremuri/ Chronicles of that Time 

r. Maria Iorio, Raphaël Cuomo

Secțiunea Unde fugim când pământul ne fuge de sub picioare

Uneori trebuie să treacă multă vreme până să înțelegem că, poate, kilometrii care ne despart de casă nu pot fi parcurși pe o autostradă, și nici în aer sau pe apă. Dimensiunile reale ale dezrădăcinării s-ar putea să nu stea numai în distanța fizică, ci să plutească, volatile și de neînțeles, în substanța alunecoasă a timpului. Substanță din care-și trag seva și „Cronicile” Mariei Iorio și ale lui Raphaël Cuomo, un drum înainte și înapoi pe firul sălbatic al memoriei - altfel spus, o respirație trecută și viitoare, singura de care ne mai putem agăța înainte să fie prea târziu. (Andreea Chiper) 

Bilete Chronicles of that Time

Chermet

r. Nikolay N. Viktorov

Secțiunea Roadele muncii

Sunt rare și valoroase documentele - fie ele cinematografice sau de alt fel - care să dea acces la intimitatea și interioritatea unor tirani, aceștia fiind caracterizați cel mai adesea de intransigența cu care păzesc mitul clădit în jurul figurii lor. Nu toți tiranii ajung însă să dețină puterea necesară pentru a dicta soarta unor nații și a impune narațiuni istorice; cei mai mulți dintre ei își consumă violența în cercul lor restrâns, într-o luptă pentru supraviețuire ce se deosebește prea puțin de cea dusă de fiecare dintre semenii lor. Un astfel de tiran fără glorie este Ilya, protagonistul debutului lui Nikolay N. Viktorov: un tânăr hotărât să facă bani din piatră seacă în nordul îndepărtat al Rusiei. (Liri Chapelan)

Bilete Chermet

Mesaje în sticlă 1-2/ Bottled Songs 1-2 

r. Chloé Galibert-Laîné,Kevin B. Lee

Secțiunea Originea speciilor - cum povestim istoria

Bottled Songs își afirmă cu tărie interesul pentru anumite elemente disparate ale războiului, în căutarea nuanțelor și detaliilor care tind să se piardă în malaxorul viziunilor totalizante. De la biografia unui reporter de pe front care navighează în ape tulburi și până la analiza producției vizuale a Statului Islamic, filmul se construiește ca o corespondență digitală în care, pe baza mijloacelor computerului personal, două puncte de vedere se completează și se întâmpină la jumătatea drumului, într-un exemplu de camaraderie întru aflarea adevărului. (Victor Morozov)

Bilete Bottled Songs 1-2

r. Wei Deng

Secțiunea Roadele muncii

Există o doză implicită de violență în a filma un nevăzător, care depășește obișnuitul dezechilibru dintre cel privit și cel care privește; în acest caz, nu i se poate sub nicio formă întoarce obiectivului privirea neclintită. Cineastul Wei Deng pare conștient de acest dezechilibru când urmărește târșâitul bunicului său orb, un prezicător aflat în mod manifest la capătul puterilor, eșuat într-o China de nerecunoscut, unde credințele și tradițiile sunt măturate de cultul îndoielnic al succesului material la care aderă cu patimă inclusiv propriul său fiu, dezvoltator imobiliar de succes. (Liri Chapelan)

Bilete Father

Sunt liber/ I am free 

r. Laure Portier

Secțiunea Acasă în sălbăticie

Cineasta Laure Portier documentează maturizarea fratelui său mai mic, începând din anii tumultuoși ai adolescenței și culminând cu procesul de introspecție care-l determină pe acesta să-și reconsidere întreaga viață. Filmul parcurge astfel, purtat de curentul unor mari salturi temporale, diferite spații – de la casa părintească la colinele peruviene – pe urmele acestui aventurier autodidact, care duce o luptă corp la corp cu anii tinereții, în încercarea de a-și găsi drumul propriu. (Victor Morozov)

Bilete I am free

r. Natalia Garayalde

Secțiunea Corpul vânăt al planetei

Cineasta Natalia Garayalde avea 12 ani când fabrica de armament și muniție din orașul său Río Tercero a explodat, provocând un dezastru de proporții epice în comunitate. După mai bine de douăzeci de ani, cineasta se întoarce în orașul natal, redescoperă arhivele familiei și se pornește să investigheze traumele trecutului care merg dincolo de un simplu accident, revelând ițele încâlcite ale unor interese politice obscure și un caz de corupție de o amploare colosală. Filmul este o mărturie cinematografică unică a inseparabilității dintre personal și politic, dintre banal și excepțional, dintre trecutul corupt și prezentul dureros. (Monica Stan)

Bilete Splinters

Idilă/Idyll
r. Tatyana Lushnikova

Secțiunea Acasă în sălbăticie

În lumina actualului conflict militar din Ucraina, delirul războinic al protagonistului debutului Tatianei Lușnikova, cu care începe filmul, este o introducere cu atât mai brutală în mentalitatea încleiată de propagandă și de panslavism găunos a unui luptător rus. Dar departe de a se vrea o analiză psihologică ori politică a acestei denaturări belicoase a „spiritului rus”, Idyll dejoacă cu inteligență așteptările pe care le crează prin această intrare în temă. Urmează o elipsă de trei ani, în urma căreia decorul se schimbă: de la un câmp de luptă trecem la o mânăstire, iar în locul fanaticului descoperim un om vulnerabil și rătăcit, și mai apoi un suflet poetic care-și examinează lucid impulsurile, sentimentele și neputințele. (Liri Chapelan)

Bilete Idyll

În căutarea cailor/Looking for Horses 

r. Stefan Pavlović

Secțiunea Acasă în sălbăticie

O barcă și o cameră. Un pescar și un regizor în mijlocul unui lac pustiu. Vorbele sunt de prisos. Pescarul și-a pierdut auzul în Războiul Bosniac. Cineastul, și el de origine bosniacă, dar născut și crescut în Olanda, și-a pierdut limba maternă datorită unei deficiențe de vorbire ce i-a marcat copilăria. Limba îi desparte, vulnerabilitățile îi apropie. Camera mediază cu sensibilitate și curiozitate această legătură neobișnuită înfiripată în peisaje misterioase, undeva la limita dintre vis și realitate, dintre amintire și prezent. (Monica Stan)

Bilete Looking for Horses

Ce va aduce vara/ What will summer bring

r. Ignacio Ceroi

Secțiunea Acasă în sălbăticie

În cinema, întâlnirile cele mai memorabile nu sunt niciodată întâmplătoare. Tot așa, ciocnirea lui Ignacio Ceroi de un francez misterios pare să țină de domeniul providenței: cumpărând o cameră sh din dorința de a filma tot ce respiră în jurul lui, regizorul descoperă urmele unei vieți fabuloase, scoasă parcă din ficțiune și îngrămădită în memoria unui handycam. Ceroi intră cu arme și bagaje în povestea lui Charles, pătrunzând în cotidianul animat de prietenii și câinii francezului, retrăind alături de el marile iubiri și marile dezamăgiri, apoi urmându-l în Camerun, într-o aventură neașteptată pe alt continent și în sânul altor pasiuni mistuitoare. (Andreea Chiper)

Bilete What will the summer bring

Țara/ The Country

r. Aleksey Lapin

Secțiunea Originea speciilor - cum povestim istoria

Oricât de problematic ar fi din punct de vedere etic, o metodă eficientă pentru a găsi adevărul este de a începe cu o minciună. Iar când se dorește capturarea adevărului insesizabil și fugitiv al unei ființe umane cu un aparat nevoit să rămână la suprafața vizibilă a lucrurilor precum este camera de filmat, o doză de ficțiune este adesea neprețuită. Pe acest principiu pornește Alexei Lapin, cineast de origine rusă trăind și lucrând în Europa de Vest și care se întoarce în satul bunicilor săi, unde și-a petrecut verile copilăriei, pentru a-și realiza primul lungmetraj. (Liri Chapelan)
Bilete The Country

Juriu internațional OWR#15  este format din curatoarea Cintia Gil, cineasta Lotte Mik-Meyer și regizoarea de teatru Gianina Cărbunariu.

Juriul adolescenților OWR#15 este format din Șerban Mark Pop (Cluj-Napoca), Ana Radu (Bacău), Beatrice Baciu (București), Cosmin Cristian Doandeș (Drobeta-Turnu Severin), Ecaterina Popescu (Bacău), Miriam Dragomir  

Până la Festival, vă încurajăm să dați attending la evenimentul nostru de pe facebook, unde mai postăm noutăți. RSVP aici :)
Eveniment Facebook  OWR#15


Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com