Filmele 1+1 se văd la OWR15

Filmele 1+1 se văd la OWR15

13 mai 2022

În locul retrospectivei clasice, în acest an ne-am gândit să construim ceva aparte, și anume o serie cu autori contemporani, de la care am selecționat câte două filme. De aici și numele de  „Double Bills / Filme 1+1

Program complet OWR#15


În procesul selecției, atenția ne-a fost atrasă de câțiva cineaști ale căror filme demonstrează niște voci auctoriale puternice și niște viziuni cinematografice deosebite. Astfel, am ajuns de câteva ori în poziția dificilă de a alege între două filme valoroase semnate de același cineast. Văzându-ne în asemenea dificultate, și nefiind dispuși să renunțăm la filmele de care ne-am îndrăgostit, am hotărât să prezentăm o serie de “double bills” ce scot în evidență trei abordări cinematografice, care împing limitele genului documentar către teritorii estetice nebănuite. 

Aici descoperim câteva dintre cele mai interesante și originale abordări cinematografice ale momentului ce aparțin unor cineaști de renume internațional, începând cu Sergei Loznitsa - pe care îl regăsim în festival cu două filme de arhivă, continuând cu fascinanta cineastă și cercetătoare franceză Chloé Galibert-Laîne, o specialistă a genului “desktop documentary”, și încheiând cu duoul regizoral Nicolas Kotz și Élisabeth Perceval - maeștri ai cinemaului experimental interdisciplinar. 


Sergei Loznitsa și filmul de arhivă

Sergei Loznitsa este un regizor cu un apetit insațiabil, care trebuie să își investigheze subiectele de interes atât în ficțiune, cât și în documentar până la epuizarea lor. Pasiunea lui pentru istorie și psihologia maselor transpare în majoritatea filmelor sale, într-o formă sau alta, și adesea ce pornește să cerceteze în documentar continuă apoi să rafineze în ficțiune. Mai mult decât orice, în filmele sale Loznitsa a studiat obsesiv de mai bine de două decenii istoria teritoriilor fostei Uniuni Sovietice — o istorie insuficient procesată și adesea neasumată. Loznitsa atrage atenția asupra rănilor nevindecate ale blocului sovietic, care continuă să supureze și astăzi în Ucraina și vor continua să ne macine până când și Rusia va trece prin același proces de autodenunțare și redempțiune prin care a trecut Germania în raport cu crimele comise în cel de-al Doilea Război Mondial. Aceleași mașinării toxice ale aparatului totalitar din perioada comunistă continuă să se reconstruiască, mascate doar sub aparența unui regim democratic, până când crimele trecutului și ale prezentului vor fi complet recunoscute, iar noile valori democratice vor fi profund asimilate. 

Foto: „Babi Yar. Context’’, r. Sergueï Loznitsa (2021)


În această ediție am selecționat două documentare care au o relevanță directă pentru invazia rusă în Ucraina: Babi Yar. Context, și mai recentul Mr. Landsbergis. Ambele sunt filme de montaj, primul folosind exclusiv materiale de arhivă, cel de al doilea intercalând imaginile de arhivă cu mărturiile protagonistului evenimentelor - Mr. Vytautas Landsbergis - primul președinte lituanian după câștigarea independenței țării față de URSS. Filmele lui Loznitsa îți revelează mecanismele prezente în dinamici sociale care în momentul desfășurării faptelor par haotice, dar pe care regizorul le evocă spontan și cu cea mai mare ușurință prin inteligente alăturări de imagini. Ceea ce mulți istorici se străduiesc să explice în cuvinte, cineastul reușeste în imagini, adesea fără dialog. 
 

Chloé Galibert-Laîné și  „desktop documentary”


Fimele cercetătoarei și cineastei franceze Chloé Galibert-Laîné poartă amprenta unei priviri analitice și personale în același timp, care se scufundă în subiectul investigat, îl descompune și îl studiază bucată cu bucată, până când reușește să deslușească procese, să extragă reguli și să extrapoleze teorii despre fenomene sociale pe baza unor comportamente individuale. Chloé arată cum poți face documentar fără să îți părăsești sufrageria, fiind una dintre cele mai originale și îndrăznețe reprezentante ale genului supranumit “desktop documentary”. Filmele sale folosesc materiale comune în era tehnologiei: imagini, comentarii și forumuri de pe internet, cu care suntem bombardați zi de zi într-un haos din care nu putem desluși nimic. Chloé însă se încăpățânează să facă ordine în această masă amorfă și haotică ce ne inundă ecranele zi de zi, și să extragă adevăruri despre fenomene sociologice și de psihologie socială, păstrând în același timp un ton personal.

Foto: „Forensickness’’, r. Chloé Galibert-Laîné (2021)


Filmele care ne-au atras atenția din filmografia ei sunt Forensickness și Bottled Songs, co-regizat alături de Kevin B. Lee. Ambele folosesc arhivele internetului pentru a studia condițiile în care iau naștere teorii ale conspirației, fake news, manipulări mediatice ce pornesc de la imagini și culminează în forme virtuale de “linșaj”. Cum se creează imaginea unui terorist în imaginarul colectiv? Cum se autoreprezintă grupările teroriste în fața publicului? 


Nicolas Klotz & Élisabeth Perceval și documentarul experimental 

Ultimele, dar nu cele din urmă filme din seria de double bills-uri aparțin unui duo regizoral format din doi cineaști francezi care numără peste 14 filme de lungmetraj și numeroase mediumetraje, scurtmetraje, eseuri și instalații video și care împreună reprezintă una dintre cele mai singulare voci în cinema-ul internațional. Acest cuplu regizoral sfidează atât modurile tradiționale de producție cinematografică, cât și convențiile estetice și narative clasice, filmele lor jucându-se mereu la intersecția dintre cinema, dans, teatru, muzică, filosofie și literatură. Ceea ce rezultă este un cinema interdisciplinar proaspăt, poetic și personal a cărui privire empatică are mereu în centru vulnerabilitatea umană. Pe cât de lirice în expresie, cu o predilecție de a reinventa formele cinematografice, pe atât de politce sunt filmele lor, care nu doar chestionează, ci caută să transforme realitățile sociale, violența și inegalitățile lumii moderne. 

Foto: „The Wild frontier’’, r. Nicolas Klotz & Elisabeth Perceval (2017)


Foto: „Let’s say Revolution’’, r. Nicolas Klotz, Elisabeth Perceval (2021)



Cele două documentare pe care le prezentăm în acest an - The Wild Frontier  și Let’s Say Revolution- sunt doar două exemple ale abordării lor neconvenționale. Cineaștii se imersează complet în lumea protagoniștilor lor, lăsându-se purtați de aceștia fără așteptări și preconcepții, mânați doar de empatie și curiozitate, ceea ce face ca filmele lor să fie o formă de eliberare în sine, întruchipând astfel cinematografic aspirația protagoniștilor lor - refugiați, migranți, mereu pe fugă, condamnați la o marginalitate fără de sfârșit. Universul sonor al operelor lor este la fel de original ca cel vizual și narativ, cineaștii nesfiindu-se în fața celor mai curajoase alegeri de sound design, folosind bucăți de muzică din genuri din cele mai variate și chiar contrastante, ce transformă operele lor în adevărate ode ale vieții în formele sale cele mai diverse și exuberante. Ambele filme au aparența unei opere în desfășurare, neterminate, care ar putea fi perpetuată la nesfărșit într-o debordantă și nesecată expresie cinematografică.

Până la festival, află noutățile de pe evenimentul OWR 2022
Eveniment OWR#15
Abonamente OWR#15


Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com