FILME

Suflete moarte

Dead Souls

93 filme în 19 secțiuni
Wang Bing
Franța, Elveția
507 Min.


2018
Photo Film

SECȚIUNEA

Trecutul e prezent

V.O.

Mandarină

subtitrari

Română, Engleză

companie producatoare

Titlu Original

Cumpară bilet

Si Ling Hun

program

• 15 martie, 12:00, APOLLO 111

(Proiecție cu două pauze a câte 20 de minute)sinopsis

Cu „Suflete moarte", Wang Bing realizează din nou un film despre rănile dureroase provocate de dictatura din China și despre crimele contra umanității pe care le-a generat. De data aceasta, este vorba despre paranoia care l-a cuprins pe Mao Zedong în anii '50, în plin mccarthism, și despre cum a acuzat niște persoane (mai ales tineri și profesori - numiți „intelectuali") că ar fi „de dreapta". Precum în România, unde din același motiv Gheorghe Gheorghiu-Dej trimitea nenumărate persoane la „Canal", acestea au fost închise în centre de reeducare care s-au dovedit veritabile centre ale morții. 
Dincolo de mărturiile de neprețuit ale supraviețuitorilor, trebuie subliniată maniera de a realiza și de a monta filmul: ne menține activi. Această construcție, de la primul la ultimul cadru al celor 8 ore și jumătate, ne face să urmăm un traseu sensibil care ne va permite să trăim ceea ce ne povestesc, o dată cu ei. Nu mai suntem simpli spectatori. Montajul ne face să devenim capabili de a vedea invizibilul, de a realiza o comuniune cu aceste suflete, de a resimți în noi înșine toate dimensiunile și toate straturile acestei tragedii. 
Și, de-a lungul acestei călătorii, ne gândim la alte filme - „Shoah”, de Claude Lanzmann, „S21”, de Rithy Panh, „Sud”, de Chantal Akerman -, ne gândim la alte tragedii și la alte dictaturi, căci Wang Bing ne vorbește despre China într-o manieră universală. (Vanina Vignal)

premii si festivaluri

Cannes Film Festival 2018
Toronto International Film Festival 2018 
Săo Paulo International Film Festival 2018
Mar del Plata International Film Festival 2018
Doclisboa International Film Festival 2018
Busan International Film Festival 2018

AFIȘ

Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București