FILME

The Female Closet

74 filme în 13 secțiuni
Barbara Hammer
SUA
57'


1998
Photo Film

V.O.

Engleză

subtitrări

Română

companie producătoare


Titlu Original

The Female Closet

SECȚIUNEA

FOCUS CENTRE SIMONE DE BEAUVOIR - FEMEIE NU TE NAȘTI, CI DEVII

program

• 18 iunie, 18:00, CINEMA ELVIRE POPESCO INSTITUTUL FRANCEZ

Proiecție desfășurată în prezența: Nicole Fernández Ferrer


Nicole Fernández Ferrer
Nicole Fernández Ferrer este coordonatoare a Centrului Audiovizual Simone de Beauvoir din Paris (arhive de film, distribuție, workshop-uri audiovizuale, producție de film feminist și LGBT+, analiză de film bazată pe problemele de gen).

În prezent lucrează cu femei și tineri din închisori, în cadrul unei colaborări cu o organizație nonprofit de librari ai închisorilor (proiecții de film, filmări și analiză de film).

Nicole a ținut conferințe despre cinemaul realizat de femei și despre arta video feministă în New York, Rio de Janeiro, Madrid, Arequipa, Beijing, Barcelona, Taipei și a făcut parte din juriile mai multor festivaluri. A programat festivaluri precum The Gay and Lesbian Film Festival in Paris, Creteil International Women’s Film Festival și Racines Noires Festival.

A lucrat, de asemenea, ca technician de sunet și traducător pentru filme (din spaniolă și portugheză în franceză). Este membră a consilului director în cadrul Le 7ème Genre, Archives du Féminisme, Centre Hubertine Auclert și Collectif Archives LGBTQI.

Trăiește și lucrează în Paris.

sinopsis

În „The Female Closet", Barbara Hammer explorează reprezentarea deformată a lesbianelor în istoria artei cercetând viețile a trei artiste femei, Alice Austen (1866-1952, o fotografă documentaristă lesbiană din perioada Victoriană de început de secol 20), Hannah Höch (1889-1978, o artistă dadaistă din epoca Republicii de la Weimar, recunoscută pentru montajele foto pe care le-a creat în Berlin în anii ’20 și ’30) și Nicole Eisenman (o pictoriță contemporană din New York), folosind, în acest sens, interviuri, home movies, fotografii de arhivă, colaje foto și picturi. Acest film se uită la relația dintre artă, viață și sexualitate, examinând instituția muzeului pe post de dulap (closet) și totodată negocierea vizibilității, secretelor, codurilor și cunoașterii în istoria lesbianismului. Barbara Hammer arată cum sexualitatea acestor artiști - ținută secretă sau nu - le-a influențat cariera, munca și moștenirea culturală: această istorie îngropată este dezvăluită, iar lesbienele care și-au adus contribuția în artă pot fi recunoscute. (de Vanina Vignal)


* screenshots : ©The Female Closet / CaSdB

premii și festivaluri

Dallas Video Festival

Festival de Filmes de Femmes, Creteil
Assoc. of Women Journalists Award
National Media Education Festival, Bronze Apple Award
NY, SF, Toronto, and LA, Lesbian and Gay Film Festivals
Charlotte Film & Video Festival
Femme Totale, Dortmund, Germany
Athens International Film and Video Festival

AFIȘ

SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com