FILME

Timebox

93 filme în 19 secțiuni
Nora Agapi
România
73 Min.


2018
Photo Film

SECȚIUNEA

Made in Romania

V.O.

Română

subtitrari

Engleză

companie producatoare

Manifest Film

Titlu Original

Cumpară bilet

Timebox

program

• 19 martie, 20:30, Pavilion 32 - Goethe-Institut

Proiecție desfășurată în prezența: Nora Agapi, Monica Lăzurean-Gorgan

• 21 martie, 18:30, Cinemateca Eforie

Proiecție desfășurată în prezența: Nora Agapi, Monica Lăzurean-Gorgan


Nora Agapi
Nora Agapi este regizoare, director de imagine și fotograf. A absolvit secția de imagine a UNATC „I. L. Caragiale” din București și masterul de arte digitale la Universitatea de Arte Plastice din Atena. A lucrat ca asistent universitar la UNATC și ca mentor la Moldox IDFF for Social Change. Documentarele sale au fost selectate la festivaluri precum Berlin IFF, Rotterdam IFF, Transilvania IFF, Astra Film Festival.
Monica Lăzurean-Gorgan
Monica Lăzurean-Gorgan este producătoare și regizoare. Ea a produs, co-produs sau a fost producator delegat pentru mai multe lung metraje de fictiune sau documentar care au fost selectate la Berlinale, Sundance, Locarno si multe alte festivaluri de film ("Doar o răsuflare", "Chuck Norris vs Comunism", "Domestic", 'Colivia", "Timebox" etc).
In 2011, "Votul meu", documentar de mediu metraj in co-regia Monicai a fost selectat la Rotterdam IFF si premiat la Sarajevo IFF. Filmul regizat si produs de Monica, "Doar o răsuflare"a fost premiat la Sarajevo IFF 2016 - “Cel mai bun film documentar – The Heart of Sarajevo”, a primitpremiul GOPO pentru cel mai bun film documentar romanesc in anul 2017; premiul pentru cel mai bun film documentar la SEE Festivalul International de Film de la Vienna, Austria, 2017; premiul pentru cel mai bun film documentar romanesc in cadrul Festivalului International de Film Documentar ASTRA, Sibiu, 2016; selectat la Visions du Reel IFF, 2016, Chicago IFF, iar online a putut fi vazut pe Mubi si Amazon.

sinopsis

Locuința lui Ioan Matei Agapi este un spațiu al memoriei – de la cutii și rafturi întregi cu fotografii și filmări pe peliculă la vechile patine din copilăria sa. Momentul în care municipalitatea decide că apartamentul trebuie evacuat aduce cu sine un întreg proces de chestionare a ceea ce trebuie păstrat, a ceea ce are un rost. Astfel, într-o incursiune în trecutul politic și artistic al familiei Agapi, prin imaginile arhivei personale, se naște o discuție despre importanța memoriei, printre care se strecoară mici tensiuni. Răceala insistențelor de a părăsi locul contrastează cu strălucirea vie (și ușor melancolică) a imaginilor filmate, cu vivacitatea cu care protagonistul își amintește propriul trecut. Dintr-o discuție tată-fiică, filmul Norei Agapi devine o luptă pentru spații și amintiri, un omagiu adus propriului tată, dar și spațiului și lumii în care a crescut. (Teodora Leu)

premii si festivaluri

Ji.hlava International Documentary Film Festival 2018 - Best Central and East European Documentary Film

Astra Film Festival 2018

Doc Est 2018

Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București