FILME

Ultimul dintre nedrepți

The Last of the Unjust

93 filme în 19 secțiuni
Claude Lanzmann
Franța, Austria
218 Min.


2013
Photo Film

SECȚIUNEA

Marcajele lui Ian Buruma

V.O.

Franceză

subtitrari

Română, Engleză

companie producatoare

SYNECDOCHE, LE PACTE, DOR FILM, LES FILMS ALEPH

Titlu Original

Cumpară bilet

Le dernier des injustes

program

• 20 martie, 17:00, Pavilion 32 - Goethe-Institut

Proiecție desfășurată în prezența: Ian Buruma, Iulia Popovici


Ian Buruma
Ian Buruma (n. 28 decembrie 1951, Haga) este un reputat jurnalist, istoric și scriitor, precum și profesor de jurnalism şi drepturile omului la Bard College. Nepot al regizorului britanic John Schlesinger, și-a realizat studiile în Olanda și Japonia, unde s-a specializat în literatura chineză, respectiv în cinematografia japoneză. În anii ’80 a lucrat ca jurnalist și și-a petrecut o mare parte din începutul carierei în Asia. Acum, Buruma scrie despre probleme politice și culturale pentru diverse publicații de renume, precum New York Review of Books, New Yorker, New York Times, Corriere della Sera, și NRC Handelsblad. A scris peste douăsprezece cărți și este câștigător al premiului Erasmus.
Iulia Popovici
Iulia Popovici este ziaristă, critic și curator de arte performative. Scrie în mod curent despre politicile artei și practici documentare în arta contemporană. Locuiește în București.

sinopsis

Filmat în 1975, însă montat și lansat abia în 2013, „Ultimul dintre nedrepți" îl are ca protagonist pe Benjamin Murmelstein, fostul rabin șef al Vienei înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial, deportat apoi în Theresienstadt și numit, împreună cu rabinul șef al Berlinului, Paul Eppstein, și cel al Pragăi, Jacob Edelstein, în conducerea Consiliului Evreiesc (Judenrat) al acestui ghetou „model". Lanzmann a filmat interviul cu Murmelstein în anii '70, în Roma, acolo unde fostul lider al evreilor din Viena trăia în exil, nefiindu-i permis să meargă în Israel, unde era considerat persona non grata. Cineastul nu se ferește să își construiască și definească personajul din perspectiva afecțiunii mărturisite pe care i-o poartă, un sentiment născut spontan, în timpul interviului, pentru un om care, pus față în față cu o situație disperată și imposibilă, a făcut ce a știut mai bine pentru a face viața evreilor din Theresienstadt mai suportabilă, chiar dacă asta a însemnat îndeplinirea ordinelor date de naziști. (Raluca Durbacă)

premii si festivaluri

Cannes Film Festival 2013

Toronto International Film Festival 2013

CPH-DOX 2013

BFI London Film Festival 2013

The New York Film Festival 2013

Chicago International Film Festival 2013

Göteborg Film Festival 2014

distribuitor

LE PACTE

AFIȘ

Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București