FILME

Vârtejul: o cronică de familie

The Maelstrom: A Family Chronicle

93 filme în 19 secțiuni
Péter Forgács
Ungaria, Olanda
60 Min.


1997
Photo Film

SECȚIUNEA

Marcajele lui Ian Buruma

V.O.

Maghiară

subtitrari

Română, Engleză

companie producatoare

Lumen Film

Titlu Original

Cumpară bilet

The Maelstrom: A Family Chronicle

program

• 19 martie, 20:30, Cinema Elvire Popesco

Proiecție desfășurată în prezența: Péter Forgács, Ian Buruma


Péter Forgács
Péter Forgács, născut în 1950, este un artist media și cineast stabilit în Budapesta, ale cărui lucrări au fost expuse în întreaga lume. Din 1978 a realizat peste 30 de filme. În 1983 Forgács a înființat Fundația de Fotografii și Arhive de Film Private (PPFA) din Budapesta, ce găzduiește o colecție unică de materiale de amator. A primit numeroase premii de la festivaluri internaționale din Budapesta, Lisabona, Marsilia, San Francisco și Berlin, unde a câștigat Prix Europe pentru filmul "Free Fall".
Ian Buruma
Ian Buruma (n. 28 decembrie 1951, Haga) este un reputat jurnalist, istoric și scriitor, precum și profesor de jurnalism şi drepturile omului la Bard College. Nepot al regizorului britanic John Schlesinger, și-a realizat studiile în Olanda și Japonia, unde s-a specializat în literatura chineză, respectiv în cinematografia japoneză. În anii ’80 a lucrat ca jurnalist și și-a petrecut o mare parte din începutul carierei în Asia. Acum, Buruma scrie despre probleme politice și culturale pentru diverse publicații de renume, precum New York Review of Books, New Yorker, New York Times, Corriere della Sera, și NRC Handelsblad. A scris peste douăsprezece cărți și este câștigător al premiului Erasmus.

sinopsis

În „Vârtejul: o cronică de familie”, Péter Forgács prezintă viața de zi cu zi a membrilor unei familii de evrei olandezi, spulberată aproape în totalitate de Holocaustul nazist din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pornind de la jurnalul filmat, în anii '30 - '40, de Max Peereboom, unul dintre membrii acesteia, filmul include momente fericite și de relaxare care se succedă unele după altele, fiind explicate sau introduse exclusiv de inserturi și de sunete recompuse, ce îi conferă un dramatism inexistent la nivelul imaginilor. Muzica lui Tibor Szemző, bazată pe ritmuri de jazz, are lejeritatea cadrelor surprinse de Max Peereboom, dar, în același timp, e punctată de ecouri grave, menite să prevadă destinul tragic al acestor oameni care par că nu intuiau - nici măcar în seara dinaintea plecării spre lagărele de concentrare de la Auschwitz - ce li se va întâmpla în foarte scurtă vreme. Poate cel mai copleșitor element al documentarului e paralela creată cu viața de zi cu zi a unei alte familii, aparținând Reichkommissarului Arthur Seyss-Inquart, responsabil de aplicarea politicilor naziste pe teritoriul olandez aflat sub ocupație germană. După toate aparențele, nu foarte multe lucruri separă existența cotidiană a celor două familii, însă, fără a se fi cunoscut sau intersectat vreodată personal, una dintre ele va contribui substanțial la distrugerea celeilalte. (Andrei Rus)

premii si festivaluri

Out Of That Darkness International Film Competition Grand Prize, London 2000

Jerusalem International Film Festival 1999 - Jewish Experience Prize for the Best Documentary

Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București